Re: neplacené volno po rodičáku a hlášen
dobrý den, já jsem musela zaměstnankyni na ZP odhlásit kodem U a přihlásit pod kodem L (pokud dítě dovrší věku tří let a osoba o ni pečující o dítě i nadále pečuje, muže splnovat celodenní osobní a řádne péče alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do patnácti let věku, což je ve ZP taktéž "státní" kategorie. nemá-li zaměstnaná osoba žádné příjmy ze zaměstnání, případně jako sovč, oznámí zam-tel ZP prostřednictvím kodu L skutečnost, že je za tuto osobu plátcem pojistného státem.
>>Dobrý den,
>>chci se zeptat. Zaměstnankyně pobírá rodičovský
>>příspěvek na čtyři roky. 28.10. byly dítěti tři roky
>>musím
>>na sociálku nahlásit, že od toho 29.10. bude mít
>>neplacené volno? A musí se za ni něco platit na ZP a
>>SZ když
>>pobírá ten příspěvek?
>>Děkuji
>dobrý den, já jsem musela zaměstnankyni na ZP odhlásit
>kodem U a přihlásit pod kodem L (pokud dítě dovrší
>věku tří let a osoba o ni pečující o dítě i nadále
>pečuje, muže splnovat celodenní osobní a řádne péče alespoň
>o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti
>do patnácti let věku, což je ve ZP taktéž "státní"
>kategorie. nemá-li zaměstnaná osoba žádné příjmy ze
>zaměstnání, případně jako sovč, oznámí zam-tel ZP
>prostřednictvím kodu L skutečnost, že je za tuto osobu plátcem
>pojistného státem. ale to je dost možné že ona měla nahlášeno, že bude doma do tří let věku dítěte a pak si žádala o prodloužení do čtyř let věku dítěte s tím, že bude na nepl.volnu..
Na ZP hlásíte ukončení pobírání rodičovského příspěvku nebo ukončení rodičovské dovolené. Vždycky jen to, co nastane později. Ve vašem případě byla zaměstnankyně na neplaceném volnu a rodičovský příspěvek už nepobírala. V případě tazatelky má RP spočítaný do 4 let věku dítěte, takže je jedno, že už jí skončila RD a je na neplaceném volnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.