Re: Náklady roku 2010
Do uzavřeného roku 2010 již účtovat nemůžete a máte tyto možnosti.
1. v roce 2014 vše zaúčtovat jako nedaňový náklad pokud jde o nevýznamnou položku
2. v roce 2014 vše zaúčtovat na 426, pokud jde o významnou položku
3. podat dodatečné DP za rok 2014
Mimochodem, jak vypadaly inventury za 2010? Tam byste přeci měl objevit, že na 314 máte nevyúčtované,ale spotřebované náklady?
Z inventury za rok 2010 jsem to nepoznal. Vždy mi na tomto účtě něco zůstává, částka, která je dobita ke konci roku nemůže být přeci spotřebovaná, účet 314 může mít ke konci roku zůstatky, ne?
Jde o částku 2.010,97 Kč, takže to dám za rok 2014 jako nedaňový náklad. Jen nevím, na který účet? Můžu si vytvořit analytiku 538100 nedaňově?
Zůstatky na 314 být samozřejmě mohou,ale vždy musí být doloženo, že odpovídají skutečnosti, což u Vás asi neodpovídalo. Zůstatky všech účtů k uzávěrkovému dni musí odpovídat skutečnému stavu. Dva tisíce asi není významná částka, takže klidně zřiďte analytiku na 538 a zaúčtujte tam. Jen z praxe je obvyklé,že nedaňové účty si označujeme devítkami, abychom při vyplňování DP na nějaký nezapomněli. Takže 538900 bych volila já. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.