Re: Zařizování pohřbu
Děkuji za odpovědi.
Úmrtí otce je samozřejmě velmi smutná záležitost. Ovšem - placené volno od zaměstnavatele pro 7 lidí.....nechtěla bych být zaměstnavatelem.......přijde mi to vůči zaměstnavateli poněkud neseriozní.......to je ale čistě můj soukromý názor.
V případě úmrtí vlastních rodičů nebo sourozenců, rodičů nebo sourozenců manžela apod. má zaměstnanec nárok na 1 den volna k účasti na pohřbu, případně na další den, pokud obstarává pohřeb zemřelého (tedy v situaci, kdy je uveden na objednávce u pohřebního ústavu). Podrobněji ZP§199
Teď budu uvažovat čistě teoreticky - bydlím na malém městě, kde se všichni znají. Těch sedm lidí, jak je popisováno výše, přijde do pohřebního ústavu, během hodiny vyřídí potřebné, dostanou všichni potvrzení. Pak dva půjdou dozařídit další záležitosti, ostatní půjdou domů. Druhý den donesou potvrzení zaměstnavateli na celý den. Příslušní zaměstnavatelé by se samozřejmě dozvěděli, že to takhle bylo. Přesto by byli povinni náhradu mzdy platit?
Já bych těm zaměstnancům zrovna tohle volno nezáviděla. Vezměme to z druhé strany, když bude zaměstnanec zařizovat pohřeb pro oba rodiče v jeden den a pohřeb pak bude pro oba rodiče také v jeden den, tak zase zaměstnavatel náhradu za dva dny u tohoto zaměstnance ušetří.
>>>>>Úmrtí otce je samozřejmě velmi smutná záležitost.
>>>>>Ovšem - placené volno od zaměstnavatele pro 7
>>>>>lidí.....nechtěla bych být
>>>>>zaměstnavatelem.......přijde mi to vůči
>>>>>zaměstnavateli poněkud neseriozní.......to je ale
>>>>>čistě můj soukromý názor.
>>>>Těch 7 lidí přece většinou nemá jednoho
>>>>zaměstnavatele.
>>> V případě úmrtí vlastních rodičů nebo sourozenců,
>>>rodičů nebo sourozenců manžela apod. má zaměstnanec
>>>nárok
>>>na 1 den volna k účasti na pohřbu, případně na další
>>>den, pokud obstarává pohřeb zemřelého (tedy v
>>>situaci,
>>>
>>>kdy je uveden na objednávce u pohřebního ústavu).
>>>Podrobněji ZP§199
>>
>>Na objednávce je jen jedna osoba. Potvrzení pro
>>zaměstnavatele dají v pohřebním ústavu všem, kdo
>>přijdou
>>pohřeb zařizovat.
>
>Já bych těm zaměstnancům zrovna tohle volno
>nezáviděla. Vezměme to z druhé strany, když bude zaměstnanec
>zařizovat pohřeb pro oba rodiče v jeden den a pohřeb pak
>bude pro oba rodiče také v jeden den, tak zase
>zaměstnavatel náhradu za dva dny u tohoto zaměstnance ušetří.
Tady ale přece vůbec nejde o závidění, ale o to, že lidé jsou různě vynalézaví. Já jsem se například setkala s tím, že zaměstnanec vyřizoval pohřeb svému otci, ráno šel na 2h do práce, pak jel vyřizovat. Následně požadoval ty dvě hodiny proplatit jako přesčas.
Tvrdil, že má nárok na 8h placeného volna, tudíž mu zaměstnavatel je povinen ty2h proplatit jako přesčas. Jsou lidé, kteří i v takové situaci jsou schopni vymyslet levárnu. Majitele z toho málem kleplo.
>
>
>
>
Já jsem se například setkala
>s tím, že zaměstnanec vyřizoval pohřeb svému otci,
>ráno šel na 2h do práce, pak jel vyřizovat. Následně
>požadoval ty dvě hodiny proplatit jako přesčas.
>Tvrdil, že má nárok na 8h placeného volna, tudíž mu
>zaměstnavatel je povinen ty2h proplatit jako přesčas.
>Jsou lidé, kteří i v takové situaci jsou schopni
>vymyslet levárnu. Majitele z toho málem kleplo.
Jako vždy, je to o lidech.
Domnívám se ale, že když budeme vycházet z NV č. 590/2006 Sb. , kde je ....jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob, ...., tedy použito číslo jednotné - zaměstnanec, tak se nepředpokládá, že by pohřeb zařizovalo více zaměstnanců, protože pak by znění bylo ..... další den zaměstnancům, kteří obstarávají pohřeb .......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.