Re: OT: Psycho z kontroly FÚ
Já z toho taky někdy nespím, ale to je asi úděl všech účetních :-) Kontrolu jsme měli už několikrát a důležité je umět si všechno obhájit. Pokud nemáte živnostenský list, bude to obhajovat majitel firmy a vy se budete k problému muset vyjádřit jemu, fú po mně chtěl máloco. Oni na tom kontrolním vždycky "musí" něco najít, takže asi něco doplácet budete, nikdo nemá účto v tak 100% stavu, aby mu tam něco nenašli. Pokud vám nepřijdou na místní šetření,tak to máte ještě dobré. Přeji pevné nervy :)
Oni chtějí příjít na daňovou kontrolu, nevím jaký je rozdíl mezi místním šetřením. S FÚ mám zkušenosti nulové :(, tak to budou mít snadné.
>>Hezký pátek všem,
>>
>>Prosím o radu jak se zbavit strachu z kontroly FÚ.
>>Nejsme podvodníci, člověk se snaží poctivě, ale
>>nedělám
>>účto dlouho a chyby se vloudí. Tlak mi lítá
>>vysoko,zhubla´jsem 3 kg. Zatím neřekli přesné datum,
>>tak se
>>člověk bojí každého zavolání, nebo vybrání pošty,
>>mailu
>>jestli tam nebude dopis s osudným datem.
>>
>>Jak se tohoto zbavit, zlobí mě to už měsíc. Jde o
>>kontrolu na daň z příjmu za poslední 2 roky. Díky moc
>
>Já z toho taky někdy nespím, ale to je asi úděl všech
>účetních :-) Kontrolu jsme měli už několikrát a
>důležité je umět si všechno obhájit. Pokud nemáte
>živnostenský list, bude to obhajovat majitel firmy a vy se
>budete k problému muset vyjádřit jemu, fú po mně chtěl
>máloco. Oni na tom kontrolním vždycky "musí" něco najít,
>takže asi něco doplácet budete, nikdo nemá účto v tak
>100% stavu, aby mu tam něco nenašli. Pokud vám
>nepřijdou na místní šetření,tak to máte ještě dobré. Přeji
>pevné nervy :)
chápu, měla jsem je rok ve firmě před 3 lety,říkala jsem si, nic horšího jsem nikdy nezažila, ta arogance, naschvály,hrůza, no nic, už nikdy nepřijdou, omyl-mám je tady zase po roce na stejnou firmu,volali mě s tím...to mě ráda slyšíte co, skoro jsem omdlela, a to v Praze prý tak nechodí hm. momentálně dohledávám doklady, držím palce, ale nejde o život ne :-)
Místní šetření znamená, že si na tu kontrolu přijdou sednout k vám do kanceláře. U nás byli jednou a nebylo to tak strašné, ovšem lepší je, když vám vezmou doklady na úřad, podívají se a sepíšou, co k tomu ještě chtějí doložit + termín, do kdy to musí být - to se stihnete líp připravit a odpadnou vám ty nervy z toho, že sedí vedle a chtějí něco okamžitě, co třeba nota bene ani nemáte.
Pokud se budete nervovat, nikomu tím nepomůžete, ale sama sobě ničíte a to opravdu důkladně zdraví.
Řekněte si, co nejhoršího se může stát:
- FÚ Vám najde chyby (otázka je jaké a jak závažné)
- přežijete to ? (jsem přesvědčený že ano) - nejde přece o život !
- pokud Vám vyčíslí penále - máte pojistku ? (věřím, že ano)
- věřte mi, že nic, ale opravdu nic nestojí za to se nervovat !
- stres je příčina č. 1 u mnoha nemocí
- vybočte z každodenní rutiny - běžte do přírody, zajděte si s přáteli na víno, začněte vánoční úklid (stručně: vyčistěte si hlavu)
To máte ze sebe nebo jsme četli stejnou knížku ? :)
Teorie je to dobrá a když si dáte trochu práce a naučíte se to aplikovat na sebe (nejde to hned a napoprvé, chce to trošku cviku, zezačátku jsem si to psala), funguje to skvěle.
Další věc je, že oni prostě MUSÍ něco najít (mají to v popisu práce).
Mě tam trochu vadilo, že celý "návod" je shrnutý v první kapitole a pak už je to vlastně to samé dokola (asi aby to vydalo na knihu). A že příklady ze života jsou senátoři a prodavači pojištění. Ale ta myšlenka je naprosto geniálně jednoduchá a funguje.
Nesouhlasím s tím, že musejí vždycky něco najít. Máme za sebou spousty kontrol a naprostou většinu bez jakéhokoliv problému či výtky. Je potřeba účtovat průběžně poctivě, mít ve všem pořádek a ověřovat si v průběhu roku, co a jak účtovat, daňově/nedaňově atd. Pak se nemáte čeho bát. A pokud vás šéf nutí k něčemu nestandardnímu, tak si to před zaúčtováním máte nechat od něj podepsat, že to tak opravdu chce.
Pokud máte svědomí čisté a v dokladech pořádek, nemáte se čeho bát. I na berňáku jsou "jen" lidi a v naprosté většině jsou docela normální a fajn - ano, i kontroloři.
Souhlasím s Evou, pokud dělám vše dle zákonů a pravidel, pravidelně si ještě kontroluji i po sobě, tak se není čeho bát. Prošla jsem si už desítkami kontrol a vše v klidu a pohodě. Jen ve 3 případech s malinkatými záplatami. Takže, zbytečně se nenervujte, nemá to cenu. Hodně štěstí a pohody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.