Re: Kontrola výplatní pásky
Dobrý den,
máte DPČ nad 2.499 Kč hrubé odměny, takže máte odvedeno pojistné na sociální i zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění je ve dvou položkách - možná neplac. volno nebo dopočet do min. vyměřovacího základu pojistného na zdravotní pojištění?
Pokud jste očekával, že hrubá odměna se bude rovnat čisté odměně, pak by ta DPČ musela být do 2.499 Kč nebo by musela být sjednána DPP do 10.000 Kč.
Na úřadu práce již vedený jsem, ale v říjnu jsem ještě nebyl, přerušil jsem ze zdravotních důvodů studium vysoké školy, je mi 23 let.
Brigáda byla v říjnu v termínu od 23.-31.10, dále pak od 1.11. do 7.11., zde již registrovaný na ÚP jsem. Již jsem o tom zaměstnavatele informoval.
Jen se zeptám, lze tedy požádat o snížení doplatku na ZP za ten říjen? Pokud je placeno 26 dní a pracoval jsem jen 5 dní? Omlouvám se, pokud se ptám na kraviny, ale jsem zdravotník a ex-medik o finance jsem se nikdy nijak extra nezajímal, asi se budu muset trochu zorientovat v této oblasti.
Brigáda pak pokračovala i v listopadu, ale to už na UP jsem, to už by mi teda odečítat SP+ZP neměli (?)
SP a ZP vám z DPČ budou strhávat dál, ale jenom z příjmu, není nutné doplácet ZP do minima. Obraťte se na mzdovou, ať vám vysvětlí, proč je tam strženo 623 Kč. Odpovídá to 13,5% z vyměřovacího základu 4610,- Kč.
2520 + 4610 = 7130
8500 : 31 x 26 = 7130
Jestliže byla DPČ od 23.10., mělo být:
8500 : 31 x 9 = 2468
Vzhledem k tomu, že jste si vydělal víc, žádný doplatek být nemusel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.