Re: Potvrzení o příjmech ze zdanitelné č
Ano, ale jde mě o to, zda místo toho potvrzení o zdanitelných příjmech můžu použít jako povínnou přílohu i to potvrzení "Výpočet
daně a daňové zvýhodnění u daně z příjmů fyzických
osob ze závislé činnosti", které mně už zaměstnavatel vystavil. Jsou tam obdobné údaje, dokládá vlastně provedení ročního zúčtování záloh zaměstnavatelem. Pokud ne, tak by si samozřejmě vyžádal od zaměstnavatele to klasické potvrzení o zdanitelných příjmech.
Ne. Jak píšete, ten formulář s výpočtem je výpočet při RZD. Na něm je vyčíslena vratka daně, kterou jste na jaře dostal. K daňovému přiznání potřebujete formulář potvrzení o zranitelných příjmech, na kterém bude dole uvedena ta vratka a Vy to vše za pracujete do přiznání.
>>Ano, ale jde mě o to, zda místo toho potvrzení o
>>zdanitelných příjmech můžu použít jako povínnou
>>přílohu i
>>to potvrzení "Výpočet
>>daně a daňové zvýhodnění u daně z příjmů fyzických
>>osob ze závislé činnosti", které mně už zaměstnavatel
>>vystavil. Jsou tam obdobné údaje, dokládá vlastně
>>provedení ročního zúčtování záloh zaměstnavatelem.
>>Pokud
>>ne, tak by si samozřejmě vyžádal od zaměstnavatele to
>>klasické potvrzení o zdanitelných příjmech.
>Ne. Jak píšete, ten formulář s výpočtem je výpočet při
>RZD. Na něm je vyčíslena vratka daně, kterou jste na
>jaře dostal. K daňovému přiznání potřebujete formulář
>potvrzení o zranitelných příjmech, na kterém bude dole
>uvedena ta vratka a Vy to vše za pracujete do
>přiznání.
Ale nahlédl jsem ještě do zákona o daních z příjmů a podle něho by mělo stačit i to potvrzení "Výpočet daně a daňové zvýhodnění u daně z příjmů fyzických osob". O daňovém přiznání je v §38g odt.3 je uvedeno "Jsou-li součástí zdanitelných příjmů též příjmy ze závislé činnosti, doloží je poplatník daně dokladem vystaveným podle § 38j odst. 3."
A v § 38j odst. 3 je uvedeno "Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění.."
A tyto souhrnné údaje formulář "Výpočet daně ..." obsahuje a tedy naplňuje literu zákona.
A souhnné údaje z ML rozhodné pro výpočet základu daně, daně a záloh
>>osob ze závislé činnosti
V pokynech k vyplnění daňového přiznání k ř.31 Úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů je uvedeno např. z dokladu "Potvrzení o zdanitelných příjmech". Slovo např. chápu tak, že "Potvrzení o zdanitelných příjmech" není jedinou možností. Jde celkem o maličkost, ale mně se nechce hádat se mzdovkou, pokud bude tvrdit, že "Výpočet daně ..." vyhovuje a bude se zdráhat vystavit "Potvrzení ..." Ale v pondělí mám cestu kolem FÚ, tak se pro jistotu poptám přímo tam a dám pak vědět, co požaduje FÚ.
Ale vždyť nevíte, kdy mu to mzdovka dala. Mohla mu to dát po provedení ročního zúčtování. V té době ještě nikdo nevěděl, že se bude moci sleva na poplatníka uplatnit za rok 2014, natož zpětně za rok 2013. Mám spíš dojem, že se pánovi moc žádat o správný tiskopis nechce a hledá možnost jak použít výpočet.
Zkušenosti z několikaleté praxe na FÚ: Měla jsem na stole pár přiznání s Výpočtem místo s Potvrzením. Pokud jsem požadovala potvrzení, bylo mi řečeno, že mzdovka jim nic jiného nechce dát, protože pokud bylo provedeno zúčtování, může vydat jen Výpočet. Takže to může být i tento případ. Potvrzení je povinnou přílohou. Je fakt, že já v pár případech zavřela oko a ten Výpočet vzala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.