Re: dohoda o provedení práce - částka
Zeptám se ještě jednou na tu odměnu. Nechápu kolik tedy mohu dát. Minimální mzda činí 8500,- nebo 50,6 za hodinu. Když vemu že sepíše dohodu na 300 hodin/ročně tzn. 25 hodin měsíčně a odměna bude 3000,- tzn že bude mít 120,- na hodinu a tím tedy splňuji podmínku minimální hodinové mzdy?? MOhu tedy udělat DPP na 300 hodin ročně, na dobu neurčitou, měsíční mzda 3000,-??
Nezdá se mi to moc šťastné řešení. Nebo jste si jistá, že každý měsíc odpracuje 25 hodin? Co, když nebudete mít v některém měsíci pro něj práci nebo bude celý měsíc nemocen, nebude mohl pracovat? To mu taky vyplatíte v daném měsíci 3 000,-Kč?
Sepište raději, že zaměstnanec odpracuje max. 300 hodin za kalendářní rok a odměna činí xxx Kč/hod. A podle toho, kolik v daném měsíci odprauje hodin, vynásobíte počet hodin hodinovou odměnou.
A ještě jeden dotaz vím, že si mohu vybrat jestli to budu danit srážkovou daní anebo pokud by podepsal prohlášení tak zálohovou. Nevím co bude lepší, domnívám se, že pokud je to jediný můj zaměstnanec a musím se stejně k jedné dani přihlásit, tak bude stejné jak srážkovou nebo zálohovou,nebo je nějaká výhodnější (lépe řečeno snadnější)?
Protože je to pro mzdou účetní za trest, když sráží zaměstnanci v daném roce srážkovou daň a on pak po konci roku zpětně podepíše Prohlášení a mzdová účetní musí předělat srážkovou daň na zálohovou.
Ano, doporučuji, pokud to lze, nechat podepsat Prohlášení s uplatněním slevy na poplatníka zaměstnance hned na začátku. Firmě odpadne práce s posíláním srážkové daně na účet FÚ. A zaměstnanec dostane měsíčně vyšší dobírku.
Zaměstnavatel se přihlásí k dani "zálohové" a po konci roku podá Vyúčtování k této dani.
Re: OT: gramatické okénko
Já se ještě vrátím k té maximálně částce, kterou lze vydělat, aby ho neloučili z ÚP. Může vydělat hrubého do poloviny minimální mzdy, která je nyní 8500, tzn. maximálně 4250 Kč. Ale minimální mzda se od ledna mění - 9200 Kč, tzn. polovina 4600 Kč. (teda předpokládám, že tu min.mzdu v této výši schválili).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.