Vlákno názorů k dotazu Předčasné zrušení životní pojištění od Libuše Vlasta - Re: Předčasné zrušení životní pojištění >Finanční poradce, u kterého...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2014 14:56

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Předčasné zrušení životní pojištění
    >Finanční poradce, u kterého jsou uzavíral kapitálové
    >životní pojištění (pojistka běží už přes deset let) mně
    >tvrdí, že předčasné ukončení pojištění by bylo pro mě
    >velmi nevýhodné zdůvodů zdanění. Já si ale sám na
    >pojištění neplatím, příspívá mně jenom zaměstnavatel každý
    >rok 8 000,- Kč.
    >Šlo by skutečně při předčasném zrušení pojištění o
    >nějaké výrazné znevýhodnění zhlediska zdanění? Vyplacené
    >odbytné mně sice pojišťovna vyplatí snížené o 15 % daň
    >z příjmu, ale kdybych počkla do 60 let, tak by
    >jednorázové vyrovnání za dožíti podle smlouvy bylo také
    >zdaněné 15 % (pokud se do té doby sazba nezmění). Uvažuji
    >správně, nebo je to ještě nějak jinak?

• 6. 12. 2014 14:58

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Mě také finanční poradce tvrdil, že nemohu ukončit ŽP, protože jsem uplatňovala daňové odpočty. A když jsem mu řekla, že jsem žádné daňové odpočty neuplatňovala, protože jsem neměla uzavřenou smlouvu do věku 60 let, tak mi řekl, že to není možné a že každý má uzavřeno životní pojištění do 60 let věku. Narazil.

• 6. 12. 2014 15:27

Vítek (neregistrovaný)

Teď si uvědumuji, že to asi bude trochu jinak, než jsem uvedl. To vyrovnání za dožití by nebylo zdaněno 15 %, jak jsem uvažoval, protože by se v tomto případě od základu daně odečetly příspěvky od zaměstnavatele a tak by základ mohl být i nulový a tedy i daň nulová. Naopak při předčasném ukončení se příspěvky zaměstnavatele od základu daně neodečítají a tedy odbytné by se celé zdanilo 15 %. V tom bude asi to daňové znevýhodnění.

• 7. 12. 2014 13:31

Vítek (neregistrovaný)

Změna zrušení pojištění od.r 2015
    Právě jsem zjistil, že došlo ke změnám při předčasném zrušení soukromého životního pojištění od r. 2015. Nově pokud dojde k předčasnému ukončení smlouvy nárok na daňové osvobození zaniká a příjmem podle § 6 ZDP budou částky příspěvků zaměstnavatele, které byly v předchozích 10 letech od daně osvobozeny (asi se to nebude týkat předchozích 10 let před r. 2015). Předčasnou výplatu nebo zánik smlouvy musí zaměstnanec oznámit zaměstnavateli a ten mu neprovede roční zúčtování záloh. Zaměstnanec si bude sám muset podat daňové přiznání a příspěvky zaměstnavatele dodanit.

• 7. 12. 2014 15:21

iva. (neregistrovaný)

Re: Změna zrušení pojištění od.r 2015
    To platí už pár let ... daňové úlevy z předčasně zrušené pojistky se uvádí v DP jako příjem podle § 10.
    Ke zpřísnění dochází nyní právě u výběrů vkladů. Těch se to doteď netýkalo, pokud pojistka běžela dále.

• 7. 12. 2014 17:10

Vítek (neregistrovaný)

Ivo, dosud se v DP uváděl přijem podle § 10 za předčasné zrušené pojistky jen za uplatněné odpočty příspěvků vložených pojistníkem. Nyní se budou v DP zdaňovat i příspěvky vložené zaměstnavatelem. Já psal o takovém případu, kdy přispíval jen zaměstnavatel, pojistník si sám nepřispíval nic. V takovémto případě dosud pojistník (zaměstnanec ) za předčasně zrušenou pojistku v daňovém přiznání dodaňovat příjem podle § 10 nemusel, protože si śám na pojistku nepřispíval a odpočty tak ani neuplatňoval. Nyní ale bude muset podat DP a dodanit i příspěvky zaměstnavatele, i když si sám na pojistku nepřispíval. To je ta změna. Také platí další změna , jak jste již uvedla, která se týká zpřísnění u výběrů vkladů, pokud pojistka běžela dále.

• 8. 12. 2014 10:39

iva. (neregistrovaný)

Děkuji za info, našla jsem k tomu i tohle, kde je to popsané:
    http://www.kurzy.cz/zpravy/371323-myty-a-fakta-o-zivotnim-pojisteni-po-novele/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).