Re: výživné na děti
Dobrý den, pokud přistoupíte na střídavou péči, nebo vám jí soud určí, pak ano, každý z rodičů si bude uplatňovat daňové zvýhodnění na děti 1/2 roku. Pokud vím, tak soud do příjmů nechce zahrnovat daňové bonusy na děti. Není příjmem, který by měl vliv na stanovení výživného ( je to logické, daňové bonusy po určení péče o dítě mít pak nemusíte).
Jestli můžu k tomu výživnému - soud i při střídavé péči určuje výživné, musíte tedy zároveň s návrhem na svaření dětí do střídavé péče požádat i o stanovení výživného. Pokud máte výrazně menší plat oproti manželovi, soud může stanovit výživné na děti vám menší a manželovi větší. Ze své zkušenosti doporučuji se předem na výši výživného domluvit a nechat si to soudem schválit. A ještě jestli vám můžu doporučit - pokud rozvodem dojde k výraznému snížení vaší životní úrovně a snížení příjmů, můžete požádat také o stanovení výživného na vás jako na rozvedenou manželku.
M.
Re: výživné na děti
Ano, můj příjem je daleko menší. Ale myslím, že nemám nárok na výživné na rozvedenou manželku, jen na nerozvedenou manželku, než dojde k rozvodu, tak bych měla mít stejnou životní úroveň, ale na internetu jsem četla, že snad, kdyby on se kvůli tomu začal soudit, tak že do jeho nákladů pak přijdou i náklady na právníka, takže pak jeho příjmy mohou být menší než mé a já budu muset celý soud platit, což si fakt nemohu dovolit. Ach jo, my ženy, když hold neděláme kariéru a chceme se starat o rodinu, tak jsme při rozvodu byti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.