Re: výběr celého vkladu s.r.o. společník
tak peníze samozřejmě nepatří jemu, ale firmě - on je nyní firmě dluží... prostě se s tím musí smířit, zaúčtujte 355 x 221 (na základě smlouvy) ... a pokud máte vůči jednateli/společníkovi nějaký dluh (hradí ze svého drobné nákupy) tak bych vzájemně započetla pohledávku vs. závazek
Pan společník založil s.r.o. s vkladem, který hned vybral - na co si to teda zakládal, proč tam dal 100.000 když mohl jenom 1Kč, na co měl toho právníka. To že si vzal peníze tak je možno dát jako výběr do pokladny, ve které mám tím pádem manko. Nebo mu dejte půjčku, že si od s.r.o. půjčil a nezapomeňte mu to úročit jako osobě blízké,
pokud si peníze převedl z firemního účtu přímo na svůj soukr.účet a nebyla vybrána hotovost, tak těžko půjde zaúčtovat přes 261 a pokladnu... to, že peníze odešly na jeho účet už musíte zaúčtovat přes 355 + smlouvu... jestli se pak majitel rozhodne, že peníze "vložil" do pokladny v hotovosti ze svého soukr. účtu je věc druhá..
co pak inventura pokladny?....
Peníze v pokladně vůbec nebyly. Byly vloženy rovnou na účet při jeho založení a pak převedeny z účtu na účet. Inventura pokladny - copak Vy nevíte, jak to u těchto s.r.o. a OSVČ chodí ??? V pokladně je běžně mínusový stav, protože se nepřizná tržba, napíše se půjčka do pokladna - mě už dávno přešly všechny iluze....
už jsem se při kontrole z FÚ setkala s tím, že chtěli u půjček do s.r.o. doložit, kde ty peníze majitel vzal a zda byly zdaněny... a muselo se vše dokládat..... hlavně pozor u bezúročných půjček od 2015: "bezúplatné příjmy ze zápůjček, výpros a výpůjček již nebudou vyjmuty z předmětu daně z příjmů fyzických osob resp. právnických osob, ale budou osvobozeny, pokud úhrn těchto bezúplatných příjmů za zdaňovací období plynoucí od jedné osoby nepřesáhne 100 tis. Kč".... já bych na toto vše majitele upozornila...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.