Re: Datumy a program Pohoda
>Dobrý den prosím o radu ohledně datumu u zadávání
>přijatých faktur v programu Pohoda. Vždycky se do toho
>zamotám..
>
>Pohoda má čtyři datumy:
>Datum zápisu - což si myslím, že je datum, kdy fakturu
>obdržím
Je to datum, kdy buď byla faktura oprávněnou osobou schválena k zaúčtování, nebo datum, kdy o dokladu účtujete (pokud účtujete v reálném čase)
>Datum odpočtu/doruč. - mohlo by být stejné jako
>předešlé nebo tam mám zadat datum vystavení faktury?
Je to datum, kdy faktura buď byla schválena oprávněnou osobou, nebo datum, kdy faktura došla do firmy (a kdy může být u "běžných" daňových dokladů proveden odpočet DPH)
>Datum uč.případu - to je DUZP
Opět - záleží na úhlu pohledu. Buď datum, kdy byl náklad / faktura / schválen oprávněnou osobou, nebo jiné datum dle směrnic účetní jednotky.
>A datum splatnosti- což jediné asi chápu.
>
>A teď uvedu příklad - mám českou fakturu za služby,
>který byla vystavena 10.1.2014, DUZP je 31.12.2013 a
>došla mi 11.1.2014.
>Vybrala jsem shodou okolností případ kdy se jedná
>navíc o přelom roku, kdy v naší firmě to řešíme interním
>dokladem na časové rozlišení.
>
>Pak mě zajímá jak to bude v případě, že budu mít
>fakturu ze zahraničí na zboží, kdy datum vystavení faktury
>je 8.6.2014, DUZP je 31.5.2014 fakturu jsem přijala
>15.6.2014, tady by mě zajímalo, ke kterému datu má být
>počítán kurz..
>A třetí příklad je zahraniční služba - fa vystavena
>3.8.2014, DUZP je 31.7.2014 a fakturu jsem přijala
>4.8.2014.
>
>Děkuji
Děkuji moc, ale pokud se nepletu tak je to trochu jinak u tuzemských a jinak u zahraničních faktur.. Když se přijatá faktura účtuje ve stejný den když došla, tak je datum zápisu i doručení stejné, že? DUZP je důležité spíše pro účely daně z příjmů nebo se pletu?
Děkuji
DUZP, nebo spíš datum zdanitelneho plnění je termín ze zákona o DPH.
Schválně se podívejte, s jakým datem vstupují zauctovane faktury do priznani k DPH.
Ve společnosti nemáte směrnici o oběhu účetních dokladů, nebo stanovená pravidla pro účtování zahraničních faktur?
Směrnice se teprve tvoří.. I když firma už nějaký čas funguje. Já jsem zahraniční faktury zapisovala tak,že u faktury za zboží bylo datum odpočtu a tedy i DUZP datum vystavení faktury a u faktur za služby bylo datum odpočtu i DUZP to DUZP uvedeno na faktuře, ale teď už si nejsem jistá ani tím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.