Re: Zaměstnavatel - kooperativa
>A nejsou pojištění náhodou u České pojišťovny pokud funguji již několik let? My totiž také fungujeme několik let a jsme pojištění u české.
>>Dobrý den, poprosím moc o radu. Převzali jsme mzdy
>>>jedné společnosti, která funguje již několik let a
>>>zjistili jsme, že vůbec nebyli registrovaní ke
>>>kooperativě a
>>>tím pádem ani neplatili pojištění. Je to s.r.o.,
>>>zaměstnanci jsou řidiči jezdící po EU. Mohl byste mi
>>>prosím
>>>někdo poradit co teď? Od kdy přihlásit? Jestli zpětně
>>>a dopočítat a doplatit? Moc děkuji a hezký den
>>
>>Myslím, že správnou odpověď znáte. Otázkou spíš je,
>>kdo bude nést následky.
>Děkuji, já jsem v tomto oboru zatím spíše začátečník,
>takže bych potřebovala poradit :) Co myslíte těmi
>následky?
Dobrý den, společnost není organ. složka státu a prvního zaměstnance měla v roce 2013. Nyní jsme převzali mzdové účetnictví a zjistili tuto skutečnost. Navíc majitel firmy se nepohodl s bývalou účetní, takže není ani moc reálná šance v brzké době podrobné mzdy za předchozí období obdržet, např. podrobné rozpisy na ZP, SP a měsíční rekapitulace mezd.
Chyba jen cca rok a něco zpátky? Myslela jsem, že se to týká tak 10 - 15 let zpět. Mzdové listy jsou k dispozici? Nebo není vůbec nic?
Písemně oznamte se vší péčí svému klientovi, co jste zjistili za problém a návrhy k jeho odstranění. Převzetí "Oznámení" si nechte potvrdit. Komunikace s bývalou účetní není vůbec ve Vaší kompentenci. Teď jde o to, aby po Vás následně nechtěl náhradu škody. Viz. NOZ § 5 a NOZ § 2950.
Dobrý den, k dispozi není vůbec nic, takže nemám ani z čeho vypočítat. Ani neznám přesný datum nástupu prvního zaměstnance, vím nějaké info od majitele, ale vše má u sebe bývalá účetní. Nevíme vůbec jak postupovat, zdali začít odvádět aspoň teď?
Já jsem přihlašovala zpětně rok, zaplatili pojistné+penále, už si nevzpomenu kolik to bylo, mám za to, že to bylo 10% z neuhrazeného pojistného. Ale po zaplacení penále jsme žádali o prominutí penále, část nám vrátili. Ale už to je pár let zpětně, nemusí to tak dnes už fungovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.