Re: Ukončení pracovního poměru
Můžete se dohodnout na ukončení PP dohodou, ale v tom případě bude mít zaměstnanec krácenou podporu po celou dobu pobírání na 45%, takže spokojenost na jeho straně nebude. Spokojenosti na obou stranách u klasického zaměstnance asi nelze dosáhnout.
Buď bez uvedení důvodu a zaměstnanec bude mít krácenou podporu nebo s odstupným.
§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně....
Ne, zaměstnanec má jednoznačně právo na odstupné a svých práv se nemůže předev vzdát. Bez odstupného může skončit pouze dohodou , bez uvedení důvodu, a tím pádem se sníženou podporou. A to by byl sám proti sobě. Dle zákona mu náleží odstupné + nekrácená podpora.
§ 67, odst. 4)
Odstupné je zaměstnavatel povinen zaměstnanci vyplatit po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se PÍSEMNĚ nedohodne se zaměstnancem na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru NEBO na pozdějším termínu výplaty.
Takže můžete to zkusit se s ním dohodnout.
ale v>>>>>
>>>>>Děkuji Vám moc paní Jasná.Když bude dohoda stanovená
>>>>>ode mně jako od zaměstnavatele mohu uvést finanční
>>>>>důvody, popřípadě zrušení pracovní pozice. Bude to
>>>>>bez
>>>>>odstupného?
>>>>
>>>>Ne, zaměstnanec má jednoznačně právo na odstupné a
>>>>svých práv se nemůže předev vzdát. Bez odstupného
>>>>může
>>>>skončit pouze dohodou , bez uvedení důvodu, a tím
>>>>pádem
>>>>se sníženou podporou. A to by byl sám proti sobě. Dle
>>>>zákona mu náleží odstupné + nekrácená podpora.
>>>
>>>Chápu,musím zaplatit odstupné v poslední mzdě a nebo
>>>se to dá rozpočítat na další měsíce - jako takový
>>>splátkový kalendář. Nemůžu si dovolit teď dát celou
>>>částku
>>>aniž bych tím neohrozil svoji firmu a zbývající
>>>zaměstnance (2).
>>
>>§ 67, odst. 4)
>>Odstupné je zaměstnavatel povinen zaměstnanci
>>vyplatit
>>po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním
>>termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy
>>nebo
>>platu, pokud se PÍSEMNĚ nedohodne se zaměstnancem na
>>výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru
>>NEBO na pozdějším termínu výplaty.
>>
>>Takže můžete to zkusit se s ním dohodnout.
>
>To ale moc nedoporučuji. Pokud půjde zaměstnanec na
>ÚP, pak vyplatí nevyplacené odstupné ÚP a bude požadovat
>po vás, ikdyž jste třeba mezitím zaměstnanci vše
>vyplatil.
Paní Jasná, já sse ale domnívám, že nevyplacené odstupné by ÚP vyplatil jen v případě, že zaměstnavatel nemá v úmyslu ho vyplácet. Podle toho § 67, odst. 4 se může dohodnout a jiném způsobu výplaty než je stanoveno. Takže nevidím důvod, proč by měl ÚP vyplácet, když zaměstnanec předloží písemnou dohodu, že mu bude vypláceno postupně. Nebo se pletu ? Že by se ÚP až tak hrnulo do vyplácení, když zaměstnanec o to nepožádá ? Hezký den
V ZP to bylo dříve než vyšel zákon, že o dobu, za kterou je vyplaceno odstupné, se posune výplata podpory. Vždyť víte, že byly situace, kdy zaměstnanec měl nárok na odstupné, to nebylo vyplaceno, ale on přesto neměl nárok na podporu. Já bych navrhovala, pokud zaměstnanec je opravdu ochotný vzdát se odstupného, uzavřít s ním dohodu a případný rozdíl mezi sníženou podporou a nesníženou řešit mimořádnou odměnou při odchodu.
Bývala tam podmínka, že musel být podán návrh na insolvenci, aby ÚP dlužnou mzdu (nebo odstupné) zaplatil. Toto se změnilo?
Nechci tvrzení VH zpochybňovat, ale vůbec se mně to nezdá. Dříve jsem si to na ÚP několikrát ověřovala a bylo mně řečeno, že když vyplatí dlužnou mzdu ÚP (ale je tam strop, takže nemusí být vyplaceno všechno), stává se věřitelem úřad práce místo zaměstnance. A pokud zaměstnanec nedostal od úřadu všechno (kvůli tomu stropu), pak zbytek vyžaduje nadále po zaměstnavateli. A prakticky to tak potom proběhlo.
Ale že by ÚP vyplatil všechno, bez ohledu na dohodu o postupném vyplácení a bez toho, aby byl podán návrh na insolvenci a pak tytéž peníze ještě jednou vyplatil zaměstnavatel opět zaměstnanci, to se mně fakt nechce věřit.
Tak, paní VH děkuji za upozornění, že příslušný § v zákoníku práce je jen na ozdobu. Ověřila jsem si na Úřadu práce, samozřejmě, že máte pravdu, nějaká dohoda se zaměstnancem a § zákoníku práce je vůbec nezajímá. Vyplníte kolonku - vyplaceno, nevyplaceno a podle toho se oni řídí.
Já se moc omlouvám, ale zas mě jednou popadl běs z toho, že si můžete dohodnout se zaměstnancem co chcete a úřad si udělá stejně co bude chtít. Spíše jsem doufala, že to třeba tak uplatňuje jen některý ÚP anebo v případě, že ten zaměstnanec tu uzavřenou dohodu nemá ihned s sebou ... Protože mohou být i slušní zaměstnavatelé, kteří to se to snaží nějak vyřešit, viz asi tazatel a stejně nemá žádnou možnost.
Hezký den
Já se tedy v tom případě zamýšlím nad tím, jestli ten ÚP nejedná proti zákonu. Jestliže je v Zákoníku práce dána možnost uzavřít se zaměstnancem dohodu o pozdější výplatě odstupného (§ 67), tak přece není možné, ještě před vypršením dohodnutého termínu šel zaměstnanec na ÚP s žádostí o vyplacené odstupného a ÚP mu ho vyplatil bez zjišťování, jestli už náhodou to odstupné nebylo mezitím zaměstnanci vyplaceno. A na co teda to v tom § 67 je? Je Zákoník zákon nebo ne?
Kromě toho - podle mých zkušeností ÚP nikdy nevyplatil žádné peníze, aniž by si u zaměstnavatele nenechal potvrdit, že skutečně uvedenou částku zaměstnanci dluží. Vy máte zkušenost jinou, ale já bych řekla, že pokud ÚP vyplatí zaměstnanci peníze, aniž by si ověřil, zda mu je zaměstnavatel stále dluží, tak je to chyba ÚP a jako zaměstnavatel bych se bránila. To jsem se teda teď dožrala. A jdu dom.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.