Re: OT: exekuce - je to vůbec legální?
>Přišla mi dnes datovkou nepřednostní exekuce na
>zaměstnance.
>Původní dluh 49,40 Kč, exekucí vymáhaná částka cca
>8.500 Kč.
>To se fakt v česku zabývá soud vymáháním 50 korun?
No a pak se divíme, že soudy nemají čas
>A odměna exekutora + jeho náklady jsou za 7.900 Kč?
>To mi hlava nebere....
To asi málokomu
Tak já to zase tak úplně jednostranně nevidím. Určitě dostal šanci řádově do 10 dnů zaplatit na MHD nezvýšenou pokutu a poté ještě vyšší pokutu bez nákladů exekuce.
Tím se samozřejmě nezastávám principů, kdy pak soud a exekutor udělá z pokuty řádově tisíc Kč řádově desítky tisíc. To je podle mě nepřiměřené.
taky záleží na soudci, co přiklepne za náhradu výdajů věřiteli... měli jsme ve firmě obdobný případ, šlo o dluh 2500 Kč, právník protistrany si vyúčtoval cca 7000, ale soudce to mu "škrábl" na 2500, že nemůže chtít vyšší částku než je dlužná částka...
Nám přišla na zaměstnance jednou exekuce kvůli 500 nedoplaceného pojištění. Tehdy z toho měl myslím 15000 a musel to splatit. Vždycky v takových případech radím, aby se šel dotyčný zeptat k advokátovi, aby nečekal a šel se poradit, a oni většinou nejdou a platí. Štve mě to, ale nic s tím neudělám, nejsou to moje problémy a moje peníze.
A nedávno za mnou došel jiný zaměstnanec pro radu - že mu došla exekuce kvůli dědictví, kterého se vzdal. Zdědil dům a dluhy, všeho se vzdal a pak mu došla exekuce, aby zaplatil ten zděděný díl dluhu jeho matky a sestry. Ten naštěstí k advokátovi pak šel a napadli to jako neoprávněné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.