Re: Prohlášení na rok 2015
Odpovídající anonym vám neodpověděl správně. Pokud zaměstnanec neuplatňuje děti a nemá popsané prohlášení, může v prohlášení č. 24 pokračovat. Pokud již má prohlášení popsané, pak dáte vypsat prohlášení č. 24.
Na str. 2 uvádějte druhého z rodičů, pokud uplatňujou děti a je jedno kdo z nich. Tam to naši zákonodárci nedomysleli a teď v tom je akorát chaos.
Nesouhlasím. Pokud zaměstnanec nemá vyživované děti ve společné domácnosti můžete použít předchozí vzory prohlášení. Platné jsou všechny od vzoru č. 21 výše. Jelikož nových prohlášení (24) je málo a nemají jí momentálně ani na finančních úřadech, doporučuji použít právě starší vzory.
Pokud použijete vzor č. 24, tak na straně 2 se uvádí ten z poplatníků, který děti uplatňuje u svého zaměstnavatele. :-)
Já to tak dělám, šetřím naše lesy. Snad mi za to
>>>>>nikdo
>>>>>hlavu neutrhne.
>>>>Moc děkuji za odpověď. Budu to také tak dělat :o)
>>>A smím se ještě zeptat, jestli na straně 2 má uvádět
>>>pouze ten druhý z manželů, který uplatňuje dítě, nebo
>>>se tam má uvádět i ten z manželů, který žádné dítě
>>>neuplatňuje? Mám v tom zmatek. Děkuji za radu.
>>
>>Odpovídající anonym vám neodpověděl správně. Pokud
>>zaměstnanec neuplatňuje děti a nemá popsané
>>prohlášení,
>>může v prohlášení č. 24 pokračovat. Pokud již má
>>prohlášení popsané, pak dáte vypsat prohlášení č. 24.
>>
>>Na str. 2 uvádějte druhého z rodičů, pokud uplatňujou
>>děti a je jedno kdo z nich. Tam to naši zákonodárci
>>nedomysleli a teď v tom je akorát chaos.
>
>Nesouhlasím. Pokud zaměstnanec nemá vyživované děti ve
>společné domácnosti můžete použít předchozí vzory
>prohlášení. Platné jsou všechny od vzoru č. 21 výše.
>Jelikož nových prohlášení (24) je málo a nemají jí
>momentálně ani na finančních úřadech, doporučuji použít právě
>starší vzory.
>Pokud použijete vzor č. 24, tak na straně 2 se uvádí
>ten z poplatníků, který děti uplatňuje u svého
>zaměstnavatele. :-)
Všem děkuji za odpovědi, vidím, že v tom jsou pěkné zmatky, a že to bude mít každý jinak.
Mám tu ještě jeden oříšek, ZC, který má syna, ale nechtěl za rok 2014 měsíčně odečet na dítě, až v ročním zúčtování, ale teď přišel s tím, že si podá daň. přiznání sám - budu od něho potřebovat potvrzení od jeho ženy, že si ho žena neuplatňuje? Myslím si, že pokud já nedělám odpočty, tak žádné potvrzení nepotřebuji, ale raději se zeptám zkušenějších. Děkuji za odpověď.
Pokud jste nedělala odpočty a neuděláte ani RZD, pak je to jeho věc přiložit k daň. přiznání tento doklad. Navíc pokud to dělá takto poprvé,
tak ještě přiložit RL.
Já jsem se setkala i s tím, že jak manžel nastoupil do zaměstnání, tak se ho ptali, zda chce uplatňovat daň. zvýhodnění na dítě, když řekl, že si uplatňuju já jako manželka, tak chtěli ode mě ze zaměstnání potvrzení,
že si dítě uplatňuju já. Myslím, že to bylo nad rámec.
Já souhlasím s tou první částí, že když neuplatňuje žádné dítě, nemusí vypisovat nový vzor 24, protože je jich fakt málo (pokud se ale dá předpokládat, že je to mlaďoch a dítě může přijít, dám mu nový vzor).
Ale s tím uváděním partnera na 2. straně je to tak, že když zaměstnanec dítě uplatňuje, tak tam uvede partnerku, i když ta neuplatňuje žádné dítě. Od text v bodě c sice zní tak, že z toho vyplývá to, co píšete, ale prý je to tisková chyba. Takže prý uvádět partnera pokaždé (když zaměstnanec uplatňuje dítě).
Zajímavé vysvětlení o tiskové chybě :-) Další canc jako obhajoba špatné práce GFŘ :-) Zaměstnanci to budou vyplňovat sami a vyplní to, co odpovídá skutečnosti. Já to za ně nedělám a ani u nich nestojím, když to vyplňují (to se při počtu 400 lidí zvládá dost špatně) Takže do bodu c ta informace o partnerovi, který nic neuplatňuje nepatří.
no těbuch, stát u nich samozřejmě nemusíte a radit také nemusíte. Já být zaměstnancem a ne mzdovou účetní, tak nevím co bych tam asi tak vyplnila :-) když my mzdové účetní tu diskutujeme co tam patří a nepatří, což teprve zaměstnanec, který vidí DP 1-2x do roka .., ale jak jsem již dříve psala, každého věc. Já jim tedy, odsuďte mě jak chcete, ukazuji prstem kam co mají vyplnit a zaměstnanců jsem měla přes 500, bylo to náročné ale dalo se :) vím, že se hodně mluví o odpovědnosti, ale nechat dělníka ať si s tím poradí jak chce, to neumím, nehledě na to, že mi přijde, že ani na GFŘ tomu sami nerozumí, přesto jim píšu připomínku k prohlášení, jak jsem psala :-))
>>>>>
>>>>>a s čím konkrétně nesouhlasíte?
>>>>
>>>>Já souhlasím s tou první částí, že když neuplatňuje
>>>>žádné dítě, nemusí vypisovat nový vzor 24, protože je
>>>>jich fakt málo (pokud se ale dá předpokládat, že je
>>>>to
>>>>mlaďoch a dítě může přijít, dám mu nový vzor).
>>>>Ale s tím uváděním partnera na 2. straně je to tak,
>>>>že
>>>>když zaměstnanec dítě uplatňuje, tak tam uvede
>>>>partnerku, i když ta neuplatňuje žádné dítě. Od text
>>>>v
>>>>bodě c
>>>>sice zní tak, že z toho vyplývá to, co píšete, ale
>>>>prý
>>>>je to tisková chyba. Takže prý uvádět partnera
>>>>pokaždé
>>>>(když zaměstnanec uplatňuje dítě).
>>>
>
>Já se s nimi ani vidět nemůžu i kdybych chtěla (jakože
>nechci :-), protože každý je z jiného koutu republiky.
>Navíc jsou to všechno vesměs úředníci a u nich je
>předpoklad, že umějí číst a že už někdy nějaký formulář
>vyplňovali :-)))
Asi jsem negramot, protože jsem si jistá, že kdybych nebyla mzdovka, tak bych prohlášení neuměla v případě, že si rodiče dělí děti pro uplatnění, vypsat. Takže taky zaměstnancům radím, kde mají co napsat a vím, že mě berou jako oblíbenou mzdovku.
Taky bych zaměstnanci, kterého nemám šanci vidět a vím že bude uplatňovat děti, dala alespoň písemný návod "pro blbé" k vyplnění a doložení na uplatnění dětí. Já mám naštěstí málo zaměstnanců (dělám i jiné věci než mzdy) a jen pár jich uplatňuje děti. Ale když jsem to vysvětlovala majitelům firmy pro jejich slevu na děti, tak to taky moc nepobírali, natož nějaký dělník se základním vzděláním.
Já bych zase nechtěla být zaměstnaná u vás, jelikož mám pocit, že jste snědla Šalamounovo h.... :-) Jinak, se zaměstnanci vycházím skvěle a stížnosti na mou práci žádné nejsou. Zkrátka jen nemám tolik času na to, abych se každému z nich osobně věnovala.A narozdíl od vás občas chybu udělám a nemám problém jí uznat.
Pěkný den :-)
Myslím Jano K, že jste to přehnala.
Paní Jasná je tak trpělivá a donekonečna odpovídá na pořád stejné dotazy.
Mj. paní JanoK, já to zaměstnancům radši pomůžu vyplnit, než bych jim to 3x vracela, že to není v pořádku. Navíc si myslím, že řada zaměstnanců, přestože je velmi inteligentní ( a to myslím vážně), to bez pomoci nevyplní.
Já přece netvrdím, že paní jasná tady není užitečná, jen mi připadá, že si o sobě myslí, že je snad jediná , kdo se v této práci vyzná a podle toho se taky tak někdy chová. Osobně proti ní nic nemám, jen se mě dotklo to, co tady vůči mně dnes pronesla, aniž by mě znala a to jen proto, že nemám možnost ani čas, abych se jednotlivě věnovala zaměstnancům a pomáhala jim při vyplnění prohlášení. Zkrátka to nejde ani technicky ani časově a já s tím nic neudělám ale to snad není důvod, aby psala o tom, že by "pode mnou" nechtěla pracovat. Otázkou zůstává, kdo to teda tady přehání?
Milá paní JanoK, zkuste sežrat Šalamounovo hovno a pak se uvidí
jestli budete zde radit tak dobře jako paní =jasná=, když tvrdíte
že bez toho to nejde. Dobrou chuť na oboje. Doporučil bych
vám držet h... a ruce dál od klávesnice. Poslat vás někam pryč z tohoto fora si nemohu dovolit (nejsem jeho vlastníkem!) ale jsem
přesvědčen, že by to hodně návštěvníků tohoto fora doporučilo.
pro paní JanuK
To, že jste napsala (cituji) - Já se s nimi ani vidět nemůžu i kdybych chtěla (jakože nechci :-) a já vám na to odepsala (cituji) - "pod paní Janou bych nechtěla pracovat, nic ve zlám" vás neopravňuje k tomu, abyste používala vůči mě vulgarní výrazy, viz - mám pocit, že jste snědla Šalamounovo h.... :-). Kdybyste jste tuto diskuzi navštěvovala, tak byste věděla, že taky se stává, že se spletu a tázajícím se pak za nesprávnou odpověď omlouvám. Ukončím to, váš výrok se mě velice dotknul a s člověkem, který je vulgární vůči druhým, opět můžu pouze konstatovat - pod paní Janou bych nechtěla pracovat. A tím moje komunikace s vámi končí.
Re: pro paní Jasnou sluníčkový den
Paní alen, moc vám děkuji za slova podpory. Ráda druhým poradím, asi před třemi roky jsem zde na fóru jedné tázající napsala své telefonní číslo, protože jsem nebyla schopna ji v písemné formě odpovědět, abychom mohli její mzdový problém ústně projednat. Toto číslo si však zapsali i jiní tazatelé, takže kromě toho, že se snažím pomáhat zde na fóru, ještě i někteří telefonijí své dotazy. A přesto, že je to někdy časově náročné (dělám mzdovou účetní pro poměrně velkou organizaci), nikomu pomoc neodmítám. Takže reakce některých účastníků tohoto fóra někdy zabolí.
Re: pro paní JanuK
Ono taky s takovýmto "poraděnkem" není o čem komunikovat
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=633297
Kde se bere v ní taková drzost vás kritizovat když v r. 2006
tady skučela jsk slečna z Perlovky a teď se nějak ochytřila?
V dnešní době se obávám se zaměstnanců a zaměstnankyň i zeptat na rodinný stav. Nedejbože se zeptat zaměstnankyně, zda má děti.
U bodu 3. je ... UPLATŇUJI ... daňové zvýhodnění na mnou vyživované děti - podle kterého § ZDP tam má zaměstnanec uvádět děti, na které neuplatňuje?
U mě také tak - kdo děti neuplatňuje, ani je tam neuvádí,
ani se to nedozvím, kdo má nebo nemá děti, pokud je neuplatňuje.
Pokud nenahlásí, že se mu dítě narodilo, jak se to mám dozvědět????
Může být, že zaměstnanec nechce každý měsíc uplatňovat a pak si
udělá daňové přiznání, vrátí se mu vše najednou. Nic proti ničemu.
Já u našich zam. vyplněno nemám - neuplatňují.
Máte pravdu, zrovna dnes přišel zaměstnanec - neznám je,nastoupila jsem od nového roku do nového zaměstnání, takže se vyptávám -je mi to blbý, ale vyptávám se, zatím odpovídají :-) tak dnes přišel vyplnit daně na nový rok, ve starém DP u manželky měl napsanou družku (i když to tam být nemá, já bych to uvítala - jak vy ..?), ptám se, jestli mají děti dohromady a jestli má družka "své" dítě, řekl že mají 1 dítě společné, vyplnil si ho. a pak mluví s kolegyní (jsou příbuzní) a ptá se jí - až se vezmeme, tak můžu uplatnit i na Denisu ? přitom o Denise nemluvil, takže je to fakt galymatyáš. Vloni nemohl na družky dítě uplatňovat, nikam se to nepsalo, ani jsem o něm nevěděla, dnes mám zjišťovat ? Prdím na to, jak myslím tady psala i kolegyně - ptám se, řeknou/neřeknou, napíšou/nenapíšou, nějak to dopadne. Dnes přinesli první "nepovinné" potvrzení pro druhého ze z-lů, to vyplňovat pro kolegyně určitě budu a budu ráda, když to bude vzájemné. Mějte se pěkně a nech't se situace klidní a klidní :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.