Re: Cestovní náhrady - v jaké měně, kurz
Dobrý večer,
prosím ještě bych měla dotaz.
Když bych zavedla pokladnu GBP - vyúčtovat kurzem poskytnutí zálohy - no peníze jsem směnila ve ČT, poletí až v UT (malé město, musela jsem do směnárny do většího, časově bych to v PO nedala. Takže je tam prodleva.
Ikdyby tedy kurzem poskytnutí, tak potom ten zbytek co mi vrátí - bude vyúčtován jiným kurzem. Rozdíl bude kurzový rozdíl, že?
Co tento způsob -
poskytnutí zálohy v Kč 8000 335/ 211
vyúčtování cesty (přepočteno kurzem v den začátku cesty) 6500 Kč 512/335
vrácení zbytku v Kč 1000 211/335
rozdíl 500 Kč 56? (kurzové rozdíly)/335
Pokladna GBP by nebyla potřeba, směnu Kč by si zaměstnanec provedl sám, jen by to pro něj bylo nevýhodné - poplatek za směnu.
Ach, jo. Pokladnu GBP nechci - dá se předpokládat, že už tam víckrát nepojedou.
Díky za reakce SGC
Zákoník práce §183 (2) Při zahraniční pracovní cestě může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem poskytnout zálohu v cizí měně nebo její část též cestovním šekem nebo zapůjčením platební karty zaměstnavatele. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí zálohy na zahraniční stravné v české měně nebo v jiné než v prováděcím právním předpisu vydaném podle § 189 stanovené cizí měně pro příslušný stát, pokud je k této měně Českou národní bankou vyhlašován kurz. Při určení výše zahraničního stravného v dohodnuté měně se nejprve zjistí korunová hodnota zahraničního stravného, která se přepočítá na dohodnutou měnu. Pro určení korunové hodnoty zahraničního stravného a částky zahraničního stravného v dohodnuté měně se použijí kurzy vyhlášené Českou národní bankou a platné v den vyplacení zálohy.
Dobrý den,
děkuji, vyplácet budu v pondělí, takže den vyplacení zálohy bude při vyúčtování pondělí.
To účtování mám potom dobře? Ty poplatky - to mám také pravdu, že je to pro zaměstnance nevýhodné, že?
Zaměstnanec bude souhlasit se vším, jen nechci, aby na tom byl hůře.
Díky moc SGC
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.