Re: Elektronické podání
Ani Ti úředníci na FÚ nemají jasno.
Jen doplním, že pokud byste chtěli podat nějaké přiznání či korespondenci elektronicky v xml. a příloha by byla pdf. či "papírová", tak to jde v pohodě přes EPO. Když se vyplňuje přiznání, tak se přímo tam vloží naskenovaná příloha a vše se uloží jako jeden soubor. Ten se pak pošle.
FO se zpřístupněnou datovou schránku bez ohledu na obrat musí již (téměř) všechna přiznání a podání podávat elektronicky, soubor xml.
Ovšem nemusí to být pouze datovou schránkou.
Jsou tři možnosti
- přes EPO se zaručeným elektronickým podpisem
- přes Datovou schránku
- přes EPO, kde zadá přihlašovací údaje, jakými se přihlašuje do Datové schránky
Já to trochu zkomplikuji.
Pokud FO podnikatel má zpřístupněnu datovou schránku podnikatele, tak daňové přiznání k dani z nemovitých věcí této fyzické osoby, která nemovitou věc nemá v podnikání, může být podána v papírové formě.
A naopak, pokud FO nepodnikatel má DS, tak podává DP za nemovitou věc, která není v podnikání, elektronicky jedním z výše uvedených způsobů.
A zároveň pokud nemá DS jako podnikatel, tak nemusí podávat údaje jako podnikatel elektronicky, samozřejmě mimo DPH, která má výjimku a vlastní úpravu, patrně v zájmu transparentnosti a zjednodušení daňové soustavy. :-))
Měl na to být koordinační výbor dne 21.1., ale protože úřední osoby v tom nemají jasno, tak je to o měsíc odsunuto.
Můžeme se těšit na 2016, kdy se má elektronicky podávat kontrolní hlášení, patrně pro všechny plátce DPH.
Hezký den!
Tečko, obávám se, že stav "legislativních paskvilů" nabývá na četnosti a finanční správa místo, aby občas použila zdravý selský rozum to ještě více zamotává.
Já jsem jen zvědavá, jak si za necelých 11 měsíců poradí s "avizovaným systémem elektronických účtenek, jejich valorizací a přidělováním unikátního čísla".
Mj. díval jste se již někdo do xls sestav o fakturaci, které zveřejnilo MF. Zajímavé čtení, kolik se utratilo za jediný rok za IT služby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.