Re: živnost - účetní
Omlouvám se, neberte to prosím osobně, mě jen zaráží, že chce někdo počítat pojistné a daně podnikateli, když neví, jak má postupovat u sebe.
Pokud se týká živnosti, nejlépe bude kontaktovat živnostenský úřad, kde Vám podají přesné informace.
Na FÚ se budete přihlašovat k dani z příjmu, na OSSZ a ZP k placení pojistného. Je Vy víte, zda živnost bude Vaším hlavním nebo vedlejším zdrojem příjmů a od toho se odvíjí placení pojistného.
Ještě bych si dovolila upozornit na § 304 odst. 1 ZP - abyste se nedostala do problémů v případě, že byste jako účetní pracovala např. u účetní firmy nebo jakékoli jiné firmy, která má v obchodním, živnostenském nebo obdobném rejstříku zapsán jako předmět činnosti účetnictví.
Hezký den.
Osvč vedlejší nemusí v prvníim roce platit pojistné na soc. a zdrav. až po podání Přehledu o příjmech a výdajích se zaplatí zdrav. soc.poj. jednorázově. V dalších letech se zálohy na zdravotní neplatí, protože zdravotní za mě odvádí zaměstnavatel a u sociálního se zálohy platí jen když rozhodná částka (příjmy mínus výdaje) překročí částku 63.865,-. Pokud jsem zaměstnaná nemusím na ossz hlásit, že jsem osvč vedlejší.
Registrace u zdravotní pojišťovny je do 8 dnů formulářem Oznámení pojištěnce a na OSSZ je to formulář Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti, to si nejsem jistá, můžete mi to potvrdit?
To mě nenapadlo, je to skvělý nápad. V dohodě o provedení práce budu pracovat podle příkazu zaměstnavatele, budu pro něj vykonávat práci, na které se předem dohodneme. A k této práci není třeba žádné živnostenské oprávnění. Je to tak, že? A pokud můj zaměstnavatel nemá v rejstříku že vykonává činnost účetnictví tak by to neměl být už vůbec problém.
Nebudu řešit živnostenské předpisy.
Ale zřejmě přeceňujete svoje znalosti.
Možná byste si měla přečíst statě z občanského zákoníku "o prohlášení se za odborníka" a z toho plynoucí odpovědnosti za rady.
To by bohužel nebylo jen na podnikatelovu odpovědnost, jak si zřejmě mylně myslíte.
Dále byste se měla zamyslet nad tím, že podnikatelem je dnes i ten, který sice nemá živnostenské oprávnění (i když ho má mít) a z toho plynoucí důsledky na zdanění atd.
dobrý den, měla bych dotaz ohledne odpovědnosti. účetní firma má sjednanou smlouvu s klientem a ja ke klientovi dochazim zpracovat ucto, ale s uc. firmou mam uzavrenou dohodu o provedeni prace. Jedna se prave jen o 8 h tydne. Take jsem se zamyslela nad zodpovednosti, prosim poradite jak to je u DPP, kdo nese riziko u klienta ? co jsem zjistovala tak na DPP snad ani nelze sjednat pojisteni odpovednosti.... dekuji za zpravu. Jinak jsem zaměstnana u jine spolecnosti a tam mam pojistku ok..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.