Re: Registrace k DPH? průůser
>Zdravím tady všechny účetní:-)
>
>jsem fyzická osoba, asi v říjnu jsem překročil obrat
>1milion , od kdy se stanu plátcem dph?
>
>a prosím vás ten obrat 1 milion je rozhodující datum
>vystavení faktur nebo platby?
rozhodující je den, kdy jste plnění uskutečnil
ne den, kdy jste obdržel peníze
>díky díky. zatím nemám žádnou paní účetní, tak bojuju
>sám :-))
>
>Hynek
>
Obrat překročen v měsíci říjen 2014
Povinnost podat přihlášku do 15. listopadu 2014
Plátcem DPH od 1. prosince 2014
První přiznání k DPH nutno podat do 25. ledna 2015
Re: Pozdní registrace k DPH ? + PDP
V tom případě Vás to bude něco stát
ZDPH § 92a
(7) Pokud vznikla povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před uskutečněním zdanitelného plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, použije se režim přenesení daňové povinnosti při uskutečnění zdanitelného plnění na daň vypočtenou ze základu daně stanoveného podle § 37a odst. 1.
.
rpdp po novele 2013 - Webnode
REŽIM PŘENESENÍ DAŇOVÉ POVINNOSTI U TUZEMSKÝCH ZDANITELNÝCH PLNĚNÍ PO NOVELE 2013
V § 92a je uveden nový odst. 7 - Pozdní registrace plátce ve vazbě na režim přenesení daňové povinnosti
Plátce, který se včas nezaregistroval a je zpětně registrován rozhodnutím správce daně o registraci, nepoužije za zdaňovací období, ve kterých byl plátcem ale nechoval se jako plátce, režim přenesení daňové povinnosti, ale použije běžný režim. V tomto případě musí daňová povinnost zůstat na poskytovateli zdanitelného plnění, protože od plátce příjemce plnění v režimu přenesení daňové povinnosti by nebylo možné požadovat, aby zpětně přiznal a zaplatil z tohoto plnění daň.
V praxi to znamená, že pozdě registrovaný plátce dopočítá na všechna uskutečněná zdanitelná plnění týkající se stavebních a montážních prací splňující podmínky § 92e zákona o DPH daň , jakoby se jednalo o plnění poskytnutá neplátci daně . Tuto daň na výstupu je povinen uvést do daňového přiznání. Zůstává mu ovšem zachován nárok na odpočet daně na vstupu z přijatých plnění, za období kdy se stal plátcem, ač nebyl registrován k DPH včas.
V uvedeném případě plátce musí podat řádná daňová přiznání za všechna období, od kdy se měl stát plátcem, (nejedná se o dodatečná daňová přiznání) .
U plnění na vstupu uplatní nárok na odpočet. Nevyhne se pochopitelně sankcím podle daňového řádu za pozdě podaná přiznání a za případně pozdě odvedenou daň, pokud mu vyjde daňová povinnost.
aha, moc moc díky.
takže jestli jsem do správně pochopil - za prosinec ke všem vystaveným fakturám připočítám dph a to odvedu ( -minus nákup). ale zákazníkům už nové faktury včetně daně rozesílat zpětně nebudu, že ano? oni by mi stejně to dph nedoplatili. pouze to vykážu v přiznání k dph za prosinec kdy jsem se měl stát plátce a nestal. je to tak?
díky za trpělivost
Není zač,
hlavně že jste to zjistil relativně včas.
Ještě se podívejte na informaci GFŘ, zda nemáte povinnost podat přihlášku elektronicky
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Informace_GFR_k_povinnemu_elektronickemu_podavani_DPH-2015.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.