Re: Životní pojištění - potvrzení za r.
Prohlášení jsem podepisoval na začátku ledna, potvrzení chodí až v polovině ledna, to jsem odeslal mzdové účetní. Uplatňuji ještě jedno životní pojištění, které uplatnila. Druhé ne, i když by to do 12.000,- vyšlo. Předchozí roky bylo vždy uplatněno. Přesná výše zaplaceného živ. poj. je vždy na potvrzení a tu jsem dopředu nevěděl. Částku v prohlášení vypisuje mzdová účetní.
>Prohlášení jsem podepisoval na začátku ledna,
>potvrzení chodí až v polovině ledna, to jsem odeslal mzdové
>účetní. Uplatňuji ještě jedno životní pojištění, které
>uplatnila. Druhé ne, i když by to do 12.000,- vyšlo.
>Předchozí roky bylo vždy uplatněno. Přesná výše
>zaplaceného živ. poj. je vždy na potvrzení a tu jsem dopředu
>nevěděl.
>Částku v prohlášení vypisuje mzdová účetní.
Částku v Prohlášení má vypisovat zaměstnanec, ne mzdovka. Promiňte, ale je to Vaše chyba, Vy jste svým podpisem stvrdil správnost uvedených údajů.
Nicméně - vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2013 a podejte si daňové přiznání.
Jenže v praxi to vypadá tak, že jsem v práci podepsal prohlášení,které účetní pošle mzdové účetní na jinou pobočku, to chce zaslat nejpozději do 15. ledna, takže v ruce nic nemám a čekám, až mi přijdou příslušná potvrzení, které se zase zvlášt odešlou mzdové účetní. Takže nemám v ruce ani prohlášení, a ještě ani všechna potřebná potvrzení....
Ano, možné to je.
A na základě čeho budet podávat daňové přiznání za rok 2013 ?
Mzdovka to potvrzení o ŽP má ? Pokud ho má (neztratilo se třeba někde cestou), pak tu ŽP měla zahrnout do ročního zúčtování daní, zvlášť když jste tuto ŽP v minulých letech uplatňoval a tento způsob předávání podkladů je ve vaší firmě běžný.
U nás je také běžný, prohlášení mám podepsána dříve než přijdou potvrzení, protože časově je velmi náročné všechno stíhat. Pojišťovny si dávají s potvrzeními na čas a mzdovky potřebují mít prohlášení podepsaná nejlépe do konce ledna.
Ano, mzdovka měla potvrzení z pojišťovny za rok 2013. Když jsme to s ní nyní řešili, řekla nám, že neměla smlouvu o životním pojištění. Tu jsme ale dokládali při podání 1. potvrzení o zaplaceném životku před několika lety. A že už s tím teď nejde nic dělat. Pořád mi to vrtá hlavou, proto se ptám zkušených. Jelikož toho i letos máme hodně - hypotéka, 2 životka, manželka, 2 děti, školkovné, zřejmě ji požádám o potvrzení o příjmu a opravu v prohlášení poplatníka. Tu může udělat ona - škrtne můj podpis nebo musím já? Třeba úplně nový formulář?
Díky moc za reakce...
já si myslím, že normální mzdovka i to všechno, co píšete, musí zvládnout. jde ale taky o to, co máte poprvé, co uplatňujete už několik let. (i když,jak vidno,ani to, co uplatňujete několik let, nemusí uplatnit). Pokud s ní máte tento problém, bude jistější si podat DP, nezapomeňte, že k DP musíte doložit veškeré smlouvy (hypotéku, životky...). I když na FÚ si (na rozdíl od vaší mzdovky)to, co jim chybí, vyžádají.
Podpis ona neškrtne, vyžádejte si prohlášení zpět, žádost o RZD škrtněte, příp. ještě k tomu poznamenejte, že ji rušíte a podáváte DP. A samozřejmě k tomu podpis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.