Re: Zaměstnanec i živnost - prosím o rad
Kdy jste se živností začal? Po zahájení se přihlásíte k dani z příjmu na FU, Na sociálku - tam uvedete, že jste zaměstnaný a chcete být OSVČ vedlejší - první rok neplatíte nic. Zdravotní pojišťovna - pokud odvádíte minimum ze zaměstnání, tak také neplatíte zálohy. Do konce března zpracujete DP a přehledy na sociálku a zdrav. pojišťovnu. Podle výdělku z podnikání zaplatíte zdravotní a sociální pojištění a vypočítáte zálohy na příští rok a zas podle výdělku, buď musíte platit zálohy na sociální. Na zdravotní byste teoreticky, pokud jste zaměstnaný nemusel. Není to zas tak úplně jednoduché :-(
Děkuji vám za radu. Vím, že to není jednoduché a obzvlášť, když je to pak počítáno až z roku zpětně. Proto prosím ještě o radu, kolik si můžu za rok 2015 vydělat na živnost, abych neplatil pojistné nebo nějaké minimální? Snad mi rozumíte, nechci moc odvádět, když už odvádím ze zaměstnání.
Dobře - srozumitelně napsané.
Ještě jedna rada tazateli: Když nechcete státu platit desátky, tak buď nepodnikejte, anebo se s tím smiřte. Já si v práci vydělám 120000,- hrubého ročně. Z podnikání mám příjem po odpočtu výdajů cca 180000,-. Z toho zaplatím státu cca 50000,- za rok na dani a pojistném. Je to hodně, ale co mi zbývá, když mě zaměstnání neuživí?
Z toho, že jste zaměstnaný také platíte státu strašné peníze a chcete po zaměstnavateli méně na výplatu jen proto, abyste "moc neplatil" ????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.