Re: převedení na jinou práci ze zdr. dův
>>>>Dobrý den, prosím o radu.
>>>>Zaměstnanec je zařazen jako dělník v kovovýrobě na
>>>>pozici svářeč, doba neurčitá. Byl mu přiznán
>>>>inv.důchod
>>>>II.stupně se značným omezením a ještě
>>>>zkrác.prac.dobou..ve firmě není pro něj jiná pozice,
>>>>co to pro
>>>>zaměstnavatele znamená, jak se k tomu postavit..
>>>>pochybuji, že
>>>>by pán sám zažádal o ukončení PP.
>>>>
>>>>děkuji za každý názor
>>>lék. posudek, pokud to tak lékař potvrdí, výpověď dle
>>>§ 52 e), nebo dohoda???, pokud bude dva měs. výp.
>>>doba, tak překážky na straně zam-tele, zaplatí
>>>náhrady
>>>a
>>>PP skončí bez odstupného.
>>
>>není mi to úplně jasné.. On se vrací do práce a
>>očekává, že ho převedeme na jinou práci. Pokud mu
>>dáme
>>výpověď 52 e, tak odstupné náleží ne?? anebo uplyne
>>jen
>>výpovědní doba a PP se ukončí bez nároku na
>>odstupné??
>
>tak si vezměte ZP a počtete si v něm.
Díky, čtu v něm, jen jsem se chtěla ujistit. Ještě jsem se s touto situací nesetkala..
>
Nebo může nastat situace, že pokud tedy splní podmínky (zpráva závodního lékaře zní jasně, že pozbyl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci) a zaměstnavatel ho nepřevede do 15-ti dnů na jinou práci, může zaměstnanec zrušit PP podle
§ 56a zaměstnanci přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.
Prosím vás, většina zaměstnavatelů jinou vhodnou práci nemá, vy to píšete tak jako by se to vždy , když tu práci nemá mělo řešit takto. Ale tak to není, on zaměstnance do 15 dnů nikam nepřevede, protože jinou práci nemá, nesmí ho tedy nechat dělat dosavadní práci, musí ho nechat na překážkách doma, dát mu výpověď a stejně tak po výpovědní dobu nechat doma na překážkách v práci ze strany zaměstnavatele a žádná výplata náhrady mzdy zaměstnavateli nehrozí. Jen naprostý trouba zaměstnavatel by to nechal dojít tam, jak to píšete vy.
A co když si zaměstnanec najde jinou práci pro jeho zdravotní stav vhodnou? Bude podle vás čekat, až mu vyprší dvouměsíční výpovědní doba? Ano, podle vás by bylo potom nejlepší aby skončil dohodou ihned bez jakéhokoliv nároku. Ale vždyť na peníze je to úplně stejné. Zaměstnavatel vyplatí 2 měsíce náhrady tak jako tak. Nechápu proč jste se tak rozčílila. Já jsem jenom uvedla další možné postupy ze strany zaměstnance, na tom snad není nic špatného.
To není, jenže když napíšete, že když do 15 dnů nepřevede na jinou práci, většina zaměstnanců pod tím vidí i to, že ho nechá doma na těch překážkách, prostě zaměstnavatel ho nepřevedl na jinou práci .... A pokud by si našel jinou práci, tak samozřejmě, vždy se dá ukončit PP dohodou. Takže , mě to nijak nerozčílilo, jen vím, že tak jak spousta zaměstnanců vůbec stále nerozlišuje výpověď - dohoda, tak v tomto případě si vždy budou představovat, že mohou PP zrušit , když je zaměstnavatel nepřevede na jinou práci, protože na to přece mají nárok ... A jinak ještě jen to, že sice na peníze ho to možná přijde stejně, ale také nemusí, protože kdyby ho nechal těch 15 dní dělat původní práci, tak zaměstnancům stav se najednou prudce zhorší, bude marodit a prostě bude se snažit z toho vytřískat co nejvíc, protože těch 15 dní práce ho úúúplně zničilo. (zkušenost kolegyně personalistky)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.