Re: odběr krve - nárok na volno
Ano, tak si to myslím dobře. On je problém s tím, že zaměstnanci (někteří) toho zneužívají. Příklad: zaměstnanec chtěl na pátek dovolenou a mistr mu ji nechtěl dát s tím, že měl dovolenou každý pátek a musí dát dovolenou taky jiným na pátek. A zaměstnanec na to řekl, že nevadí, půjde na krev. Tohle zneužívání se bohužel ale nedá nijak postihnout nebo ano?
To vím, nemůžeme a ani nechceme. Ale s tímto přístupem zaměstnance - nedostanu dovolenou, půjdu na krev a volno stejně budu mít a je mi jedno, že mám volno každý pátek a ostatní kvůli tomu mít volno nemůžou. To je špatné chování z jeho strany.
To asi nikdo, možná jen jejich zdravotní stav. Je ale stejně špatné zákonem (jako i jiiné) hodit tohle na zaměstnavatele, protože kdyby jak píšete, chodili všichni zaměstnanci v pátek dávat krev, zaměstnavatel platil náhradu mzdy, tak se z toho může opupínkovat, nebo si práci dělat sám. Takže v tomto souhlasím s tazatelkou, je to docela nefér k ostatním zaměstnancům. Dávat krev je jistě záslužné, ale určitě ne tak, že ji jdu dát jen proto, že jinak v pátek nedostanu volno.
Děkuji za reakce a za "zastání". Přesně tak jsem to myslela, je to nefér a nemůže toho zaměstnanec využívat na úkor ostatních a ještě říct, buď dovolená nebo krev, tak jako tak, pátek mám volno a ostatní si trhněte nohou. Kdyby šli všichni, můžou směnu v pátek zavřít. To přece nejde. Jak píšete, špatně dané zákonem.
Kromě osobních překážek zaměstnance existují i překážky ve vyšším, obecném zájmu. U těch platí, že zaměstnavatel musí zaměstnanci k takovýmto činnostem poskytnout volno v nezbytně nutném rozsahu, pokud je nejde provést mimo pracovní dobu.
Sem spadá i dárcovství krve. Pokud jde tedy o vztah zaměstnanec zaměstnavatel, tak zaměstnanec je povinen vykonávat práci v rozsahu své pracovní doby pro zaměstnavatele. Zaměstnavatel je povinnen mu volno poskytnout, pokud není možné, aby zaměstnanec šel darovat krev ve svém volném čase. V osmihodinových směnách to možné není, ve dvanáctihodonových to možné je a zaměstnanec MUSÍ této možnosti využít. Kdy pujde zaměstanec darovat krev určuje zaměstnavatel, který disponuje zaměstnancovou pracovní dobou. Pokud tedy nechcete, aby šel v pátek, zaměstnavatel řekne, v pátek ti dovolenou nedám a krev půjdeš darovat ve středu, protože mě se to tak hodí.
Pořád totiž je zaměstnavatel pánem pracovní doby zaměstnance.
Samozřejmně jsou vyjímky, kdy se jedná o rychlé neplánované krizové odběry, kde by zaměstnavatel měl projevit lidskost a takový odběr umožnit
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.