Re: kontrola VZP
Ono asi jak kde kontrolují. Za víc jak 15 let, co dělám mzdy, jsem nikdy neměla kontrolu z jiné pojišťovny než z VZP a ZPMV. A to jsem samozřejmě měla douhodobě pojištěnce i na jiných pojišťovnách a u různých firem. VZP kontroluje tak 1x za 3 roky, ZPMV zatím 3x (takže 1x za 5 let).
A nikdy se nestalo, že by po mně kontrolor z VZP nebo ZPMV chtěl kontrolovat i pojištěnce, kteří jsou u jiné pojišťovny. K čemu by mu to taky proboha bylo??? Jako že by si přepočítal, jestli jsou správně VZ a pojistné třeba ještě u OZP? :-))
Re: kontrola VZP
Nevím, jestli se chápeme dobře. Já říkám, že všeobecné zdravotní pojišťovně není nic po pojištěncích jiných zdravotních pojišťoven. Každá zdravotní pojišťovna si kontroluje SVÉ pojištěnce. Nechcete mi přece tvrdit, že když Vám přijde na kontrolu VZP, odkontrolují i správnost odvodů pojištěnců OZP, VOZP, MVČR, Revírní apod.! Nebo toto opravdu tvrdíte? Po celých více než 20 let, co vznikly zdravotní pojišťovny a začalo se srážet zdravotní pojištění, se mně nestalo, že by jednou jedinkrát chtěla některá zdravotní pojišťovna kontrolovat pojištěnce jiné zdravotní pojišťovny. Vlastně ano, úplně zpočátku, se chtěla VZP podívat na souhrn odvodů do jiných pojišťoven. Toto jsem odmítla s tím, že nemám pověření od jiných pojišťoven jim tyto údaje sdělovat a ani tyto rekapitulace s sebou nemám (kontrola se odehrávala na VZP), vzala jsem si jen to, co se týkalo VZP. A bylo ticho, zeptali se pak, zda mohu říci aspoň kolik zaměstnanců z firmy je u jiných pojišťoven. Pouze toto se ode mě dozvěděli, ne kolik lidí je u které pojišťovny, ale celkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.