Re: nákup a prodej zboží - zahraničí
pokud pořizujete z EU, přijatá faktura od plátce bez daně, zboží zdaníte na ř. 3 a 43, služby na ř. 5 a 43
vydaná vaše faktura na ř. 20 bez daně za zboží do EU a souhrnné hlášení s přiznáním s kodem 0
vydadá faktura za služby do EU na ř. 21 bez daně a souhrnné hlášení s kodem 3
Moc děkuji. Zkoušela jsem to u přijatých faktur, pořízení zboží s plným nárokem na odpočet nebo se tam dává bez nároku na odpočet? A na řádek č. 3 se mi to nedostane, jsou tam pouze kolonky na základ daně pro základní a sníženou sazbu, takže se mi to nikde nepromítne? Bude to tedy jen v hlášení Intrastatu?
Ještě jednou moc děkuji.
u pořízení zboží z EU se vám to MUSI promítnout na ř. 3 odvod- základ daně a daň vedle v kolonce daň na výstupu
stejná částka základu daně a daně se vám MUSI promítnout na ř. 43 -odpočet základ daně a v plné výši.
stejný postup je i u pořízení služeb, ale to spadne do ř. 5-odvod a ř. 43 odpočet
u pořízení zboží ze třetích zemí zase základ na ř. 7-odvod a na ř. 43 odpočet
Vybrala jsem typ DPH - pořízení zboží z členského státu - plný nárok, ale když je to od plátce, tudíž s 0 DPH, takže daň na výstupu 0 a nic se mi tam nepromítne. Když se dívám na sestavy, tak mi to spadá pod plnění, která nejsou předěmetem daně. Možná jsem vybrala štpatný typ DPH, ale je u toho napsaný ř.č. 3 pro základní sazbu, ř.č. 4 pro sníženou a pro osvobozené NE, takže řádek na to v DP pro DPH není. Už jsem z toho tatar, omlouvám se.
Dobrý den,
moc se omlouvám, ale napsala jsem vám špatný typ, jelikož účtuji i dotace a tam to máme bez nároku na odpočet, tak v noci jsem to nějak přehlídla.
Vyberte typ - IPZ, pokud máte plný nárok, kdyby jste měla kráticí, tak musí vybrat jiný typ. Teď by se vám to tam mělo objevit.
Já si říkala, jestli to nebude IPZ nakonec, to si teda zadám, a když účtuji tu přijatou fakturu, kde mám tedy uvedenou pouze částku bez DPH, tak to zaúčtuji jako kdyby ta částka byla základ daně a k tomu DPH 15 %, je to tak správně? Pak když se podívám, tak se mi to dostaně na řádek č. 4. Omlouvám se, že se ptám jak tatar, ještě jsem se s tím nesetkala a nechci v tom udělat chybu. Moc děkuji za radu a za pochopení :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.