Re: Neuplatnění DPH ze zálohové faktury
Běžně to tak dělám a nikdy jsem problém neměla ....DD k přijaté platbě si přiložím k vyúčtovací faktuře . Už z toho důvodu že máte nárok na DPH ještě 3 roky, se nemůžete dostat do žádného problému ....Určitě se spíš jedná o komunikační problém mezi Vámi a FU ....
jestli spíše nejde financům o to, že se měl u DD k záloze přesunout datum uplatnění DPH do prosince a pak by tedy v prosinci byl uplatněn nárok z obou dokladů...... z DD k záloze i z vyúčtovací faktury. Ale to se dá snadno napravit, ne?
Já postupuji jak píše DM, pokud nejde o významné částky nebo dlouhou dobu do daň. dokladu (např. na jaře záloha k nájmu, fakturovanému na podzim). Bojím se ale, že od r. 2016 toto nepůjde, protože DPH z konečného DD se na FÚ z hlášení nenapáruje na DPH u dodavatele a budou šetřit, proč jsme si uplatnili víc než nahlásil dodavatel.
Já vím že se to nenapáruje hned, ale předpokládám, že se bude nějakým způsobem alespoň u některých uplatňovaných plnění zjišťovat, jestli takový doklad byl v nějakém třeba i minulém hlášení dodavatele podle jeho DIČ. Pokud by toto nefungovalo, tak nevidím žádný smysl zavedení kontrolních hlášení.
Nepředpokládám že budou kontrolovat jestli někdo uplatnil vykázané na výstupu, ale obráceně - jestli to, co vykážeme jako příjemce v uplatněných nadměrných odpočtech, bylo někdy u příslušného dodavatele na výstupu - asi by to nějak mělo jít programem u správce daně, jinak taky nevím, na co by se to zavádělo.
Jen pro upřesnění - v kontrolním hlášení které bude zavedeno od roku 2016 se budou přijaté faktury uvádět podle data DUZP uvedeného na této faktuře. Do přiznání DPH ale budou vstupovat až podle data přijetí dokladu, kdy si nárok DFPH můžeme uplatnit. To znamená, že kontrolní hlášení nebude souhlasit s přiznáním DPH co se týká uplatňovaných nároků v přiznání. Budeme zadávat dva datumy. Pokud nám bude doručena faktura až po termínu podání kontolního hlášení budeme podávat dodatečné kontrolní hlášení za příslušný měsíc .
Hroutím se z té představy již nyní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.