Vlákno názorů k dotazu Pokyn GFŘ D 22 k ZDP od v.e.n.d.y. - Re: Pokyn GFŘ D 22 k ZDP Pane Pavle,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2015 14:23

v.e.n.d.y.

Re: Pokyn GFŘ D 22 k ZDP
    Pane Pavle, je vůbec možné, aby nám 6. února 2015 stanovili zase změny i do roku 2015? Nějak nemám sílu to ani přečíst, natož přemýšlet, kde a jak aplikovat, chjo..já chci do důchodu! Ale děkuji za informaci a přeji prima den :-)

• 11. 2. 2015 14:24

v.e.n.d.y.

>>S datem 6.2.2015 byl na:
    >>
    >>http://www.financnisprava.cz/…GFR_D-22.pdf
    >>
    >>uveřejněn nový Pokyn k ZDP.
    >>
    >>Upozorním jen na toto:
    >>
    >>Čl. III
    >>
    >>Tento pokyn lze poprvé použít za zdaňovací období,
    >>které započalo v roce 2014.
    >>
    >>Hezký den!
    >Pane Pavle, je vůbec možné, aby nám 6. února 2015
    >stanovili zase změny i do roku 2015? Oprava, do roku 2014!!!! Nějak nemám sílu to
    >ani přečíst, natož přemýšlet, kde a jak aplikovat,
    >chjo..já chci do důchodu! Ale děkuji za informaci a přeji
    >prima den :-)

• 11. 2. 2015 15:08

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Vendy,

Pokyn pouze "lze použít pro 2014". Máte tedy právo, když se Vám to hodí, a nikoliv povinnost, když se Vám to nehodí použít.

Horší je, že zákon 24/2015 Sb. byl publikován 5.2.2015 s údajnou účinností od 1.1.2015. To už je síla!

Ale domnívám se, že účinnosti nabyde až 20.2.2015 podle zákona o Sbírce zákonů.

Ale že to ta tlupa zoufalců schvaluje tak, že publikace ve Sbírce zákonů je až po deklarované účinnosti, to mi hlava nebere. Asi jsem moc konzervativní a současné chaotické době nerozumím. :-))

A když si čtete připravovanou legislativu, tak jen můžete odpovědně konstatovat, že dobře už bylo. :-))

Hezký den!

• 11. 2. 2015 15:09

alen1 (neregistrovaný)

Vendy, jak již dříve judikoval soud pokyny D nejsou závazné.
    Závazné jsou pro daňovou správu, takže poplatník může očekávat, že všechny FÚ budou postupovat v těchto intencích.
    Ale pokyn není zákon. O tom, co je a není zákonné rozhoduje pouze soud.
    Důležitý rozsudek v této oblasti je "kauza Timken", 5 Afs 3/2010 - 144, kde soud jasně řekl, že pokyn vyjadřuje záměr, ale ne text zákona.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).