Vlákno názorů k dotazu Jaké dokumenty doložit účetní? od Libuše Vlasta - Re: Jaké dokumenty doložit účetní? Zeptat by se měl...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2015 15:53

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Jaké dokumenty doložit účetní?
    Zeptat by se měl Váš manžel mzdové účetní. Něco jiného je, co požaduje zákon a něco jiného je, jak se "chrání" mzdová účetní a jaké doklady vyžaduje.

• 15. 2. 2015 17:44

vojta63 (neregistrovaný)

Určitě bude po Vás požadovat doložení doby evidence z ÚP a kdy končil rodičák taky

• 15. 2. 2015 17:57

Jak jsem psala, výše uvedené doklady požadovat může, ale nebude mít pro tento požadavek žádnou oporu v Zákonu o daních z příjmů.

Doklady, které jediné musí zaměstnanec předložit (prokázat) svému zaměstnavateli pro uplatnění slevy na manželku dle ZDP :

§ 38l
    (2) Nárok na poskytnutí slevy na dani podle § 35ba při stanovení daně nebo záloh prokazuje poplatník plátci daně
    a) dokladem prokazujícím totožnost manželky (manžela), uplatňuje-li slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b) a průkazem ZTP/P, pokud je manželka (manžel) jeho držitelem,..

• 15. 2. 2015 19:07

katka2 (neregistrovaný)

Něco takového požadovat by mě fakt nenapadlo. Z evidence na úp plyne něco o příjmech? Pro tazatelku - do příjmu se počítají i nezdanitelné příjmy.

• 15. 2. 2015 22:03

Martinaa (neregistrovaný)

děkuji všem. Takže za rok 2014 se do příjmů počítá jen neplacené volno, je to tak? Rodičovský příspěvek ani ÚP se nepočítá. Takže do čestného prohlášení je asi vhodnější napsat, že můj příjem nepřesáhl 68tis za rok, souhlasíte?

• 15. 2. 2015 22:14

>>>>>Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, co musí všechno
    >>>>>doložit manžel účetní, když si chce na mě uplatnit
    >>>>>slevu a já jsem měla v roce 2014 do dubna rodičovskou
    >>>>>dovolenou, poté neplacené volno v zaměstnání a
    >>>>>nakonec
    >>>>>jsem byla na ÚP?
    >>>>>Stačí čestné prohlášení, že jsem neměla zdanitelný
    >>>>>příjem?
    >>>>>Děkuji.
    >>>>
    >>>>Zeptat by se měl Váš manžel mzdové účetní. Něco
    >>>>jiného
    >>>>je, co požaduje zákon a něco jiného je, jak se
    >>>>"chrání" mzdová účetní a jaké doklady vyžaduje.

>děkuji všem. Takže za rok 2014 se do příjmů počítá jen
    >neplacené volno, je to tak? Rodičovský příspěvek ani
    >ÚP se nepočítá. Takže do čestného prohlášení je asi
    >vhodnější napsat, že můj příjem nepřesáhl 68tis za rok,
    >souhlasíte?

Ale podpora v nezaměstnanosti se do příjmu manželky počítá. Plus plno dalších věcí. Pokud byste např. prodala své auto, tak by se tento příjem do limitu počítal.

Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):

veškeré příjmy "v hrubém" od zaměstnavatele, z podnikání, z nájmu atd.,
    včetně příjmů od daně osvobozených např. prodej nemovitosti, auta, cenných papírů,
    všechny druhy důchodů,
    nemocenská,
    náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
    ošetřování člena rodiny,
    podpora v nezaměstnanosti,
    peněžitá pomoc v mateřství,
    odměny pěstouna.

Rodičovský příspěvek představuje formu dávek státní sociální podpory (stejně tak i porodné) a do vlastních příjmů manželky pro účely uplatnění slevy na manželku se nezahrnují. Naopak peněžitá pomoc v mateřství představuje dávky vyplácené v rámci nemocenského pojištění, proto tyto dávky zahrnete do příjmů manželky pro účely uplatnění slevy na manželku.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/zavisla-cinnost/aktualni-dotazy-a-odpovedi-k-dani-z-prijmu-fyzickych-osob-ze-zavisle-cinnosti-2014-4740

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).