Vlákno názorů k dotazu Přehledy na OSSZ a VZP-úmrtí OSVČ od Libuše Vlasta - Re: Přehledy na OSSZ a VZP-úmrtí OSVČ Moc prosím,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2015 19:51

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Přehledy na OSSZ a VZP-úmrtí OSVČ
    Moc prosím, co Vám berušky na FÚ k podání sdělily? Jde mi o to, zda po podání DP k datu předcházejícímu úmrtí se musí další DP podávat k 31.12., nebo až jedno k datu ukončení dědického řízení.

Co se přehledů týká, tak jsem hledala info vloni. Vypadá to, že ZP a OSSZ něco jako "daňová" smrt ještě neznají.
    http://www.penize.cz/dan-z-prijmu/290019-drazi-pozustali-i-mrtvy-musi-platit-dane!
    http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/otazky-tydne/463/ot-umrti-osvc-2014

• 20. 2. 2015 9:22

anonymm (neregistrovaný)

Berušky mi řekly, že udělám jedno DP ke dni před úmrtím, a potom až proběhne pozůstalost tak další DP. Datum následující např. umřel 26.11.14, tak to první DP bude 1.1.14-25.11.14. Až bude hotová pozůstalost tak bude další DP do dne skončení pozůstalosti. Ta zatím není hotová. Byl plátce DPH, tak taky jednou do 25.11.14 a druhé do 31.12.14. Snad jsem to trochu osvětlila. Děkuji

• 20. 2. 2015 10:19

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Děkuji za informace, trochu mi vrtalo hlavou jak v případě, když se dědické řízení potáhne více let a pro daňovou správu "nemrtvý" poplatník (nebo spíš daňově živý poplatník) bude mít v pronájmu nemovitosti, kde každý měsíc půjdou nájmy.

• 20. 2. 2015 12:28

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: úmrtí OSVČ a příjmovka
    Já bych se omezil jen na podávání DP k dani z příjmů, k ostatnímu jsem nesháněl informace.

Situace není tak jednoduchá, jak jí vidí Berušky.

DŘ v § 239b neuvádí, kdo je osoba spravující pozůstalost. Možná si DŘ chce vypomoci § 1677 paskvilu NOZ. Ale ten vůbec nevnímá realitu, velmi často se dlouho neví, kdo je potencionální dědic.

Dokud není znám okruh dědiců ani není povolán správce, neexistuje osoba pasivně legitimovaná k plnění povinností správce a nemůže jí proto ani uplynout tříměsíční lhůta pro podání přiznání.

Ale dejme tomu, že je jediný dědic, je ustaven jako správce. Potom mám stejný názor jako Berušky, bude se podávat ve lhůtě 3 měsíce a 30 dní podle § 239b.

Problém je, že jsem se svým názorem osamocen.

Na školení se běžně přednáší, že k výše uvedeným daňovým přiznáním se budou podávat přiznání ke každěmu Silvestru, protože zůstavitel přece daňově žije podle § 239a DŘ.

Příští čtvrtek mám jednání s GFŘ, snad se dozvím něco závaznějšího.

Z jakého územního pracoviště jsou Berušky?

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).