Re: žádost o vrác.přeplat.-DPFO elektro
Zkušenost mám z minulého roku
přiznání osoby A
-Datovou schránkou podáno DP, žádost na 4.straně vyplněna
* Volala správkyně daně, že je to špatně, že musíme podat znovu, že jejich systém neumí dát jednomu podání dvě pořadová čísla
-Datovou schránkou podána pouze žádost o vrácení za pomoci Obecné písemnosti
* Volala správkyně daně, že je to špatně, že nechce podání žádosti o vrácení za pomoci Obecné písemnosti
mezitím podáno u té samé správkyně daně přiznání osoby B
-Datovou schránkou podáno DP, žádost na 4.straně vyplněna
* po konzultaci u osoby A, že to Obecnou žádostí nejde a že musíme podat znovu DP, podáno u osoby B opět DP - aby tedy měli jedno DP jako jedno číslo pořadové a druhé DP jako žádost s druhým číslem pořadovým
* Volala správkyně daně, že je to špatně, že přece nemůžeme podávat dvě stejná DP
Ale prý co s námi má dělat, ale ať to příště podáme správně.
Ovšem jak je to správně, jsem doteď nezjistila
Ano, a přesně tohoto jsem se obávala. Oni chtějí pokutovat papírové podání, ale elektronicky to nejde. Zase jsme v Kocourkově. A to jsem ještě nepátrala po tom, jak to udělat s přílohami - potvrzení o úrocích a podobně. Budeme to muset skenovat, abychom se pak dověděli, že v PDF je to nepřípustné :-)
Tak nám všem přeji pevné nervy a moc díky za Vaši odpověď.
Ohledně příloh k přiznání - zmiňováno na školení (týkalo se výkazů u s.r.o.) - přílohy v PDF přiložit do souboru XML (přes daňový portál to lze) a takto "zabalené" poslat datovkou jako jeden soubor XML. Nedávat do datové zprávy - soubor XML s přiznáním a další soubory PDF jako potvrzení (výkazy).
Snad jsem to napsala srozumitelně :-)
Ano, napsala. V EPO lze přiložit soubory v doc, docx, xls, xlsx, pdf,.. jako e-přílohu. Ale jak to udělat, když Žádost o vrácení přeplatku je přímo nedílnou součástí vyplňovaného DPFO? To jako tuto žádost v DP nevyplňovat a poslat ji společně s DPFO jen jako e-přílohu? nebo prosím, jak to má být správně? Děkuji.
Srozumitelně ano, moc děkuji, u té právnické osoby by to mělo být jednoduché, výkazy z programu umím nahrát v xml, i když už nevím, jak to "zabalit dohromady" s tím přiznáním, ale snad to program zvládne. Já posílám zatím např. DPH rovnou z programu v xml, nemusím tedy přes ten daňový portál, jen v programu navolím tu datovou schránku, kam to chci poslat.
Ale jak dostanu do xml podpis na žádosti o vrácení přeplatku, a jak dostanu do xml potvrzení od pojišťoven a další dokumenty, které mám pouze fyzicky. To nejde přes žádný program. Tak možná má někdo ještě další zkušenosti, rozhodně děkuji za reakci.
Re: OT: Jak vložit přílohy k DP do xml.
Z toho teda ale jasně vyplývá, že přílohy budou VŽDY POUZE v PDF přiloženy k formuláři. Tudíž nebudou ve formátu xml, v tom formátu bude jen samotné daňové přiznání. To tedy nemusím podávat přes EPO, protože to umí právě i účetní program, a před odesláním tedy stačí přiložit ty dokumenty v PDF. Ale paní před chvílí zmiňovala, že i ty přílohy se musí zabalit v xml jako jedno podání s přiznáním. No uvidím, pošlu v PDF společně s xml přiznáním, a oni se kdyžtak ozvou. Ale aby ten klient dostal tu vratku - o to mi jde. Tak moc děkuji všem za reakce.
Všímáte si co problémů si děláme s posláním "elektronicky", i když v žádném zákoně není ani zmínka o nějakých přílohách v *xml či spojování všeho do jednoho souboru, to vše je výmysl daňové správy, aby ji to samo padalo do ADISu, máme-li DS povinně, proč nás nutí používat EPO a tam např. přepisovat údaje z rozvahy a výsledovky, aby se to spojilo s DP a zkuste připojit k DPFO více potvrzení o zaměstnání nebo PP a ŽP- dost práce. Asi bychom se měli nějak bránit..... nebo bude hůř!
Už jen to, že kdo má DS, tak podává elektronicky povinně. To tedy máme tu schránku za trest. To že někdo má schránku, ještě neznamená, že nutně musí mít počítač. Já vím, že dnes už má počítač doma téměř každý, ale pořád je tam to "téměř".
Za další mi také přijde scestné vyplňovat EPO, je to zbytečná práce, když program vygeneruje soubor xml jako nic a rovnou zvládá posílat na finanční správu.
Ano, souhlasím s vámi, braňme se !!!! Ale jak?
Však EPO používat nemusíte. Mě to umí "sbalit" do jednoho souboru XML i s přílohama přímo můj účetní program. Stejně si to EPO pak načtu a podívám se na protokol chyb. Ale dělat to nemusím.
Naštěstí mé FO nemají zřízenou datovku, tak tam mi odpadá povinnost posílat elektronicky. Ráda to vytisknu a klient je rád, že pak má razítko FÚ (třeba pro banku).
Obranu nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.