Re: Čerpání dovolení před mateřskou
Nee, já si to spočítat neumím, ale má PPP asi 111Kč/hod.a pracuje na 8 hod. prac. úvazek. Termín porodu má 15. května. Před tím bude mít 6 týdnů MD, předtím ještě 20 dovolenou. Počítala jsem, že ji snad ani krátit dovolenou nebudu, protože absenci pro nemoc či rodičák nebude mít ani 100 dní a nepředpokládá se, že by ukončila pracovní poměr.
Příklad:
Nastoupí na PPM 1.4., bude mít RO duben 2014 - březen 2015.
Bez dovolené:
Nemoc 1.1. - 31.3. = 90 dnů, RO 365 - 90 = 275 dnů
S dovolenou:
Nemoc 1.1. - 3.3. = 61 dnů, 4.3. - 31.3. dovolená.
RO 365 - 61 = 304 dnů
Při výpočtu DVZ sice bude mít vyšší mzdu, ale bude se dělit víc dny. Proto se ptám, jestli to je pro ni výhodnější.
Při nástupu na PPM v březnu by to vypadalo zase jinak.
Dobrý den paní Líbo, zkusím všechny varianty. Jen mi prosím napište, i když by si v jejím případě nečerpala dovolenou až po mateřeské, ale před, tak jí stejně krátit nebudu, protože bude zaměstnaná celý rok, odpracuje 60 dní a nepřítomnost pro nemoc nebo rodičák bude na hranici 100 dní? Děkuji, tato informace je pro mě důležitá.
Podle mého názoru tam krácení bude, protože RD se do zameškaných dnů bude počítat. Nebude to podle výjimky v § 223:
"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.