Re: Přechod z paušálních na skutečné výd
Ano děkuji, máte pravdu.
Cituji, zdroj: jak podnikat
Jestliže dodatečné přiznání podáme a případný doplatek daně zaplatíme v termínu pro podání přiznání za období, ve kterém jsme změnili způsob uplatňování výdajů, tak nebudeme platit úrok z prodlení. A pokud jsme na konci předešlého roku neměli žádné pohledávky nebo by se nám dodatečným přiznáním nezvýšila daňová povinnost, tak dodatečné přiznání podat vůbec nemusíme.
Podle mého názoru stačí provést úpravy základu daně podle § 23/8 ZDP (zvýšit i pohledávky k 31.12.2013). Po úpravě základu daně daňový subjekt zjistí, že se daň roku 2013 nijak nezmění. Podle § 141/1 DŘ není tedy povinen podat dodatečné daňové přiznání.
Tazatelka by se ale měla chovat stejně, jako kdyby je podala. Úhrada dodaněné pohledávky v r. 2014 už mimo daňové příjmy. Správně by měla podat opravný přehled pro OSSZ za rok 2013. Je otázka, jak by mohla OSSZ zjistit, že se (možná) zvýšil vyměřovací základ.
>>>>>>>>Pak prostudovat ZDP § 23 odstavec 8)
>>>>>>>>Uvádíte, že se nemění daňová povinnost. Zákon nepíše
>>>>>>>>o
>>>>>>>>změně daňové povinnosti ale o tom, že se upraví
>>>>>>>>základ
>>>>>>>>daně.
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>>>>Má, nebo nemá k 31.12.2013 nezaplacené pohledávky?
>>>>
Nemá.>>>>>>>>Asi nechápu, kde je problém.
>>>>V dodat.DP "dodaníte" pohledávku, která byla k
>>>>31.12.2013, v roce 2014 již nebude v příjmech ke
>>>>zdanění. SP
>>>>Opravný Přehled. ZP nic, pohledávka vstoupí do příjmů
>>>>až v okamžiku zaplacení.
>>>>Naprosto souhlasím! Ale měl malý základ 2013 a po
>>>>dodanění pohledávky z 2013 bude mít daň. povinnost
>>>>stále
>>>0. tzn. dle již zmíněné citace z "jak podnikat":
>>>"....
>>>>>>Chtěla jsem se ujistit zda za situace (když nemusím
>>>podávat dodatečné 2013 ): - pohl. 2013 je součástí
>>>příjmu 2014. Odpovídám si ANO je. Tím pádem i vym.
>>>základy
>>>pro S a Z jsou včetně pohl. z 2013. Děkuji!
>>
>>Nesouhlasím
>>Dle mého názoru by mělo být podáno dodatečné přiznání
>>k dani z příjmů FO za rok 2013
>
>Podle mého názoru stačí provést úpravy základu daně
>podle § 23/8 ZDP (zvýšit i pohledávky k 31.12.2013). Po
>úpravě základu daně daňový subjekt zjistí, že se daň
>roku 2013 nijak nezmění. Podle § 141/1 DŘ není tedy
>povinen podat dodatečné daňové přiznání.
>Tazatelka by se ale měla chovat stejně, jako kdyby je
>podala. Úhrada dodaněné pohledávky v r. 2014 už mimo
>daňové příjmy. Správně by měla podat opravný přehled
>pro OSSZ za rok 2013. Je otázka, jak by mohla OSSZ
>zjistit, že se (možná) zvýšil vyměřovací základ.
Paní Zdeno, děkuji, za konečně jasnou a rozumnou odpověď. Rovněž sázím na § 141 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb. Přiznám se, že do jisté míry z pohodlnosti. Na druhou stranu když podám, co tím pokazím? Při případné kontrole musím sázet na selský rozum, u pracovníků FÚ nelze moc očekávat.
To jsem sázela také, a s ohledem na § 4 DŘ jsem doporučila nepodávat dodatečné přiznání k dani z přidané hodnoty protože jsem se domnívala, že § 104/1 ZDPH bude mít vyšší sílu jak § 141 DŘ.
A zde na foru mě upozornili, že bych mohla u pracovníků FÚ narazit.
Sama bych dodatečné přiznání k dani z příjmů z důvodu změny uplatňování výdajů podala.
I když stále nechápu, jak je možné, že podnikateli po dodanění pohledávek může zůstat stále stejný (dílčí) základ daně.
A jak může zůstat stále stejný základ pro sociální pojištění (pokud tedy nebyl vypočten z minimálního základu)
Ta zkušenost z DPH je zajímavá. Pořád si asi nerozumíme oč mi jde. Základ daně 2013 cca =50000,-, pohledávka k 31.12.2013 = 20000,-. Tzn. daň 2013=0, i po dodatečném dodanění pohl. je daň pořád =0. Sociální ze základu v obou případech. Chci jen názor, zkušenost, doporučení zda využití §141,4 je vhodné. Nezavrhuji dodatečné DP z důvodu změny uplatnění výdajů, nebráním se tomu. Děkuji za zajímavé názory a zkušenosti.
Vy mluvíte od dani. Já mluvím o základu daně.
Daň se nemění. Základ daně se mění.
A v § 23 / 8 / atd. se uvádí
... Základ daně (dílčí základ daně) se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo; ...
Ne daň, ale základ daně. Snad to dáme dohromady.
Vždyť si mohu vyplnit dodatečné přiznání za rok 2013, ve kterém upravím základ daně podle § 23/8 ZDP. Z dodatečného přiznání zjistím, že daň nemá být vyšší, než poslední známá daň a nejsem tedy povinna přiznání podat. Přiznání si pouze založím k dokladům.
Podáním dodatečného přiznání (podle § 141/4 DŘ) nemůžete podle mého názoru nic pokazit. Naopak, všem bude zcela jasné, že daň opravdu neměla být vyšší, než poslední známá daň, a že jste opravdu, ale opravdu provedla úpravy základu daně podle § 23 ZDP:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.