Re: jak prokázat nevyhovující pracoviště
Můžete dát podnět ke kontrole na Oblastní inspektorát práce. Co Vám tam nevyhovuje? Co zaměstnavatel nedodržuje?
Pokud chcete skončit, můžete se dohodnout na skončení poměru - pak skončíte dohodnutým dnem. Nebo můžete dát výpověď a přečkat tam výpovědní dobu.
Nevyhovuje - kancelář a zázemí. Kancelář: 1 místnost sloužící jako šatna, místo pro jídlo (na pracovišti mám dle směrnice zákaz jíst).Nejvíc mi vadí, že čelem sedím do "zdi", kterou tvoří z 90% výloha. Naproti přes ulici je dům, od kterého na mě jdou celý den ksou odlesky z oken a výloh.No a jak mám ty výlohy a musím si svítit, tak se mi zářivky odrážejí od výloh rovnou do očí. Když tu mám jednání, osoba sedí naproti mě, v těch odlescích se mi ztrácí tak se mžourám a vysvětluji, že se opravdu nepračím na ni.Takže po dvou hodinách na pracovišti mě bolí hlava(a pak až do večera). Protože jsem přestávala vidět na text, došla jsem si k lékaři, dostala jsem poměrně silné dioptrie.Toto mě trápí nejvíc - už od probuzení vědět že půjdu sem, zase mě bude pak celý den bolet hlava.Řešila jsem to s ředitelem (majitelem), reflexní folii na výlohy mi nepomůžou, protože ty zářivky do nich svítí zevnitř. Musela by se komplet předělat elektřina - to neudělá, zástěnu - to sem dát nechce a závěsy prý nesnáší.
To že na pracovišti nemám vodu, toaletu,místo kde se v soukromí najíst - celkem jsem si zvykla.Ne že by mi to nevadilo, ale jde to skousnout. Voda je přístupná ve vedlejším domě /ustrojit se,zamknout,odemknout,zamknout, projít domem do prvního patra...a zase zpátky/. BOZP se tu neřeší,bezpečáka nemáme (vše pan ředitel) před rokem a půl jsem uklouzla na schodech když jsem šla z toalety, měla jsem pak berle(výron chopinova kanálu). nojo ale pracovní úraz to nemohl být: nemám zápis, nemám svědka...a pan ředitel měl tak nějak úsměv na rtech když jsem mu to oznamovala jako že jsem tele když neumím chodit po mokrých schodech.
To já vím, že budu muset ty dva měsíce výpovědní doby nějak překlepat a vydržet (to bude arogance vůči mě).
Ale když dám rozvázání pracovního poměru dohodou, domluvíme se a náhodou neseženu hned jinou práci (což je nejpravděpodobnější v dnešní době), nebude mi úřad práce vyplácet podporu v nezaměstnanosti. Kdybych sepsala výpověď, tak podporu ÚP vyplácí? On mi stejně na rozvázání dohodou nepřistoupí, to už vím.
Tak ty problémy, které popisujete (odlesky), pochopitelně nemůžu posoudit. Ale co se týká jídla, tak zaměstnavatel musí umožnit se najíst, buď v místě výkonu práce (tím nemyslím přímo na pracovišti, ale někde v budově) nebo mimo budovu - přestávka je Váš osobní volný čas, takže můžete vyjít za jídlem jinam. Pitná voda musí být k dispozici. Ale to by fakt posoudil hygienik a inspektorát.
Kdo Vám řekl, že pokud se dohodnete na ukončení, že nebudete mít podporu? Pokud poměr končí dohodou (a nejde o vážný důvod, jako např. péče o malé dítě nebo nemocného rodiče, Váš špatný zdravotní stav apod. - toto potvrdí lékař), tak nárok na podporu samozřejmě také je, ale bude o něco snížená (o 5%). Stejně tak, když dáte výpověď a nebude tam ten vážný důvod. Pokud skončíte dohodou nebo výpovědí z Vaší strany a bude to z nějakého důvodu, který zákon o zaměstnanosti považuje za vážný, pak podpora krácená není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.