Re: nemocenská - počítá se do hrubé mzdy
Skutečně to počítám z hrubé mzdy. viz níže. Otázka zněla, zda takto vypočtená nemocenská vychází do základu pro výpočet zdravotního, sociální ho pojištění a daně z příjmu. Já se domnívám že ano... Ale jistá si nejsem :-(
Příklad výpočtu nemocenské:
Pan Novák stráví v pracovní neschopnosti 60 kalendářních dnů. Jeho hrubá měsíční mzda je 30 tisíc korun.
Denní vyměřovací základ pro nemocenskou je 986 korun (30 000 x 12 / 365).
Do 14. dne pracovní neschopnosti mu bude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy.
Nemocenská mu přísluší od 15. do 60. dne nemoci. Bude ji tedy pobírat 46 dní.
Redukce denního vyměřovacího základu:
do 865 korun redukce na 90 procent, tedy na 778,50 korun
nad 865 korun do 1298 korun redukce na 60 procent, tedy na 72,78 korun
nad 2595 korun se redukce nezohledňuje, tedy 0 korun
Redukovaný DVZ: 852 korun
Nemocenská od 14. do 60. dne nemoci: 60 procent z 852 korun, tedy 512 korun x 46 dnů: 23 552 korun
Nemocenská pana Nováka bude celkem 23 552 korun.
Dvě otázky:
1. Proč používáte v březnu 2015 redukční hranice roku 2014? Jedná se o nějakou loňskou nemoc, kterou si chcete ověřit?
2. K čemu Vám tento výpočet je, když dávku nemocenského pojištění nevyplácí zaměstnavatel, ale OSSZ.
A jedna odpověď:
Nemocenské je dávka nemocenského pojištění a v žádném případě není zdanitelným příjmem - nevstupuje tedy do základu daně ani do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění.
A nevstupuje do toho aní náhrada mzdy za DPN podle § 192 ZP.
V prvních dvou týdnech pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatel zaměstnanci od 4. dne pracovní neschopnosti náhradu mzdy. Teprve od 15. dne pracovní neschopnosti náleží nemocenská, kterou vyplácí OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení).
>>Skutečně to počítám z hrubé mzdy. viz níže. Otázka
>>zněla, zda takto vypočtená nemocenská vychází do
>>základu
>>pro výpočet zdravotního, sociální ho pojištění a daně
>>z příjmu. Já se domnívám že ano... Ale jistá si
>>nejsem
>>:-(
>
>Dvě otázky:
>1. Proč používáte v březnu 2015 redukční hranice roku
>2014? Jedná se o nějakou loňskou nemoc, kterou si
>chcete ověřit?
>2. K čemu Vám tento výpočet je, když dávku
>nemocenského pojištění nevyplácí zaměstnavatel, ale OSSZ.
>
>A jedna odpověď:
>Nemocenské je dávka nemocenského pojištění a v žádném
>případě není zdanitelným příjmem - nevstupuje tedy do
>základu daně ani do vyměřovacího základu pro sociální
>a zdravotní pojištění.
>A nevstupuje do toho aní náhrada mzdy za DPN podle §
>192 ZP.
Zaměstnanci vyplácíme stále stejnou mzdu, bez ohledu na to zdy byl nemocný nebo ne. Na začátku dalšího roku dojde k vyúčtování spec. odměn (bokem) a od těchto odměn se odečítá rozdíl mezi vyplacenou mzdou a mzdou, která měla být skutečně vyplacena. Měla jsem zmatek v termínu náhrada mzdy a nemocenská. Teď je mi to jasné. Děkuji za informaci, že nemocenská nevstupuje do vyměřovacího základu. Jen nevím co je to DPN....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.