Re: střídavá péče a daňové zvýhodnění
Pokud paní nemá další děti (třeba se současným partnerem), dala bych jí dítě jako první.
Protože, když ten bývalý manžel by měl třeba další dvě děti (s novou partnerkou/manželkou), tak toto dítě ve střídavé péči si může dát třeba až jako třetí.
Dle mého, pokud oba dva uplatňují jedno dítě a další dětí nemají (s novými partnery), tak budou mít oba dva dítě jako první. Správně by měli mít 1/2 roku na jedno dítě a 1/2 roku druhé dítě. Pak by měla paní obě děti s polovičním zvýhodněním.
(6x1117,- a 6x1317,-)
Pokud je dítě svěřeno do střídavé péče obou rodičů (neexistuje jedna společně hospodařící domácnost), bude na takové dítě uplatňováno daňové zvýhodnění po část roku jedním z rodičů a po druhou část roku druhým z rodičů s tím, že výše uplatňované částky daňového zvýhodnění na toto dítě nemusí být u obou rodičů stejná. Bude tomu tak proto, že částka daňového zvýhodnění na to samé dítě se v těchto případech bude odvíjet od počtu vyživovaných dětí žijících ve společně hospodařící domácnosti u dvou různých poplatníků, kteří nevedou jednu společně hospodařící domácnost. Přitom jeden z těchto poplatníků (rodičů) může vyživovat ve své společně hospodařící domácnosti kromě dítěte, které má svěřeno do střídavé péče, ještě i další dítě vlastní, které má se současnou manželkou, apod., vysvětlila Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.
Ještě Vám kopíruji odpověď z nějakého předešlého dotazu a tady to paní potvrzuje:
"Dobrý den, řeším úplně stejnou situaci, 2 děti, střídavá péče,rok 2014 si uplatnil otec jedno dítě a matka také jedno dítě."
"Včera jsem byla na školení a lektorka mě vyvedla z omylu, že jedno dítě bude 1 a druhé 2.Děti se mohou číslovat jen ve společné domácnosti a při střídavé péči jsou dvě domácnosti.Tak prý otec bude mít 1117Kč a matka 1117Kč."
Taky máme zaměstnankyni, která má dvě děti ve střídavé péči. Bylo mně doporučeno, abych jí neuplatňovala daň.zvýhodnění na dítě a aby si za rok podala sama RZD s tím, že si uplatní půl roku na obě děti ona a půl roku jejich otec. Může to tak být?
já jsem tedy špatně za leden dala zvýhodnění ve výši 1317 kč (jakože na 2. dítě), řekla jsem to paní a ta hned vyrukovala, že by tedy chtěla uplatňovat zvýhodnění na obě děti ,aby nepřišla o ty dvě stovky, já jsem z toho dost zoufalá, když tedy donese potvrzení od exmanžela, že on neuplatňuje žádné dítě, můžu ji dát daň. zvýhodnění na obě děti ve střídavé péči po celý rok? Prosím poraďte
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.