Vlákno názorů k dotazu Čapí hnízdo - účtování od Brabec František - Re: Čapí hnízdo - účtování Praktickou zkušenost nemám, ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2015 13:03

Brabec František (neregistrovaný)

Re: Čapí hnízdo - účtování
    Praktickou zkušenost nemám, ale je to krásný problém a jako ochranář jsem ho nechtěl nechat bez reakce ... Ono se to nezdá, ale taková montáž na komíně se může celkem prodražit, což? Nicméně dotace na pořízení majetku se nedaní a majetek se neodpisuje. Tak jestli Vám to nahradí v plné výši, účtoval bych:
    faktura za montáž 021/321
    úhrada faktury 321/221
    poskytnutý příspěvek 221/413

• 10. 3. 2015 13:34

Inka821 (neregistrovaný)

Moc děkuji za reakci. Musím říct, že se jedná finanční příspěvek (a paní na krajském úřadě říkala, že se nejedná o žádnou dotaci) ve výší 7.000,- Kč včetně daně. Tak jestli tomu dobře rozumím, oni si od nás vlastně tu konstrukci s podložkou na hnízdo koupí... a proto se mi to nechce na tu 413 účtovat... Prosím poraďte co si o tom myslíte. Děkuji.

• 10. 3. 2015 16:54

Hm, to je oč tu běží, čí majetek to pak bude, není to přesně napsané v té dohodě o příspěvku? Oboje si dovedu představit. Pokud ta podložka zůstane Vaše, dal bych to jako drobný majetek (určitě se nechá sundat) do nákladů a příspěvek do výnosů. Možná by se to ani nemuselo evidovat, je to vlastně jen doplněk stavby a pro firmu nemá sám o sobě "žádný užitek".
    Pokud bude jejich, účtoval bych to přes pohledávky a podložku bych evidoval podrozvahově jako cizí majetek. Ale opravdu jen teoretizuju. Vím, že v ochraně přírody (obecně ve věcech veřejného zájmu, pokud se nějak dotkne soukromého majetku) se uzavírají různé dohody blízké věcným břemenům, ale nikdy jsem to neřešil jako účetní.

• 11. 3. 2015 8:28

Inka821 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za rady. Po telefonickém hovoru jsem se s paní domluvila, že oni nám dají fin. příspěvek a ta podložka bude naše. Pokud by byla potřeba ji opravit nebo něco jiného - máme požádat a oni poskytnou další příspěvek.
    A tak jsem se rozhodla, že to dám do výnosů a do nákladů. Je mi totiž divné, že paní z ochrany přírody po nás požaduje vystavit fakturu, aby mohla finanční příspěvek vyplatit.
    Do nákladů to dám 648 a náklady dám asi na 511. Co myslíte ?
    Ještě jednou moc děkuji za vaši pomoc.

• 11. 3. 2015 16:08

S těmi fakturami se to tak dělá, když jsme ještě pod ČSOP sekali louky, věšeli budky apod., tak jsme posílali faktury Okresnímu úřadu jako odběrateli. Místo 511 bych možná volil 501/ a dal bych to do evidence drobného majetku, ale z toho se asi nestřílí. Ať čápi dobře zahnízdí, v našich končinách (Praha-východ) bohužel jen občas proletují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).