Re: OSVČ-taxi-jen příjmové doklady?
Uvědomte si, že lidé, kteří zde radí, tak činí dobrovolně a bezplatně. Slova "prosím" a "děkuji" rozhodně nejsou zbytečná
....................................................................................
to byla citace pravidel zdejšího fóra
....................................................................................
Petro, poprvé jsem to psala já, že Vás to třeba trkne :o))
ALe v zádadě máte tři možnosti:
1) písemně si nechat od klienta potvrdit, že v rozporu se zákonem vám dal špatné podklady pro zpracování DE
2) vrátit mu ty pokladní doklady s tím, že musí dodat výjezd z taxametru
3) nechat to být a spoléhat se na to, že ho nikdo nebude kontrolovat....což vřele nedoporučuji!
Mirko, jsem hnusná, nervní, moc se omlouvám. Kam můžu poslat díky s čokoládou?:-)
Co když mi řekne, že vlastně už nedělá TAXIslužbu, ale vozí jen pro dvě firmy?
Mám tady totiž PD jen z 99% pro jednu firmu a jeden doklad pro druhou.
Děkuji:-)
Ano je to tzv. smluvní přeprava, v zákoně o silniční dopravě
§21e... oficiálně se to jmenuje příležitostná silniční doprava.
V tom případě nemusí mít řidič v taxíku taxametr, ALE!
Musí mít písemně uzavřenou smlouvu s tím odběratelem a také před každou jednotlivou jízdou musí mít s sebou v autě písemnou objednávku, ve které je uvedeno odkud, kam a za kolik pojede.....
Kopii smlouvy a ty objednávky by vám měl dát do účetnictví.
Pokud je to dobrý klient, upozornila bych jej na to, že když pojede zakázku bez objednávky, kontrola městské policie ho může hned zablokovat a magistrát mu může sebrat licenci.
ještě citace toho §:
§ 21e
Příležitostná osobní silniční doprava
(1) Dopravce provozující příležitostnou osobní silniční dopravu je povinen objednávku přepravní služby předem zaznamenat do evidenční knihy objednávek a zajistit, aby kopie záznamu objednávky byla umístěna ve vozidle, kterým se přeprava vykonává. Náležitosti záznamu objednávky stanoví prováděcí právní předpis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.