Re: smluvní pokuta a související náklady
Moc děkuji za názory. Případ, kdy byla vystavena faktura na konci roku a provize makléři nebyla vyplacena, jsem vždycky časově rozlišila (383,389), aby náklady a výnosy byly ve stejném období.
Tento případ je specifický v tom, že neovlivní daňový základ ve stejném roce. Náklady bych uplatnila v roce 2014 k výnosům 2014, ale daňový základ bude navýšen v roce, kdy bude pokuta zaplacena (jestli vůbec bude).
Měla bych docela strach dát vyplacenou provizi k běžnému realitnímu případu do nákladů příštího roku (taky by to mohl někdo napadnout...).
Tak teď zase nic nevím.... :-(.
nemůžete se dívat na to, jak to ovlivní základ daně (to je podružné), ale do kterého období opravdu ta provize patří
nechci vás odradit od zavedené "praxe", jestli ji máte prodiskutovanou s nějakým odborníkem, jen jsem upozornila, že to může být i jinak
záleží, jak máte nárok na provizi smluvně ošetřen
my tady odpovídáme jen všeobecně bez znalostí "pozadí"
Moc Vám děkuji. Mám před sebou smlouvu, kde se říká, že nárok na provizi obchodnímu zástupci vzniká až zaplacením provize zákazníkem vůči zastoupenému .Přesto si myslím, že by nebylo správné účtovat o výnosech při vystavení faktury v roce 2014 a o souvisejícím nákladu v roce 2015 (§ 3 zákona o účetnictví).
Šlo by řešit takto ?
Běžný případ - uzavřená smlouva o zprostředkování koupě - vystavená faktura na provizi = výnos 2014, k tomu v roce 2014 předpis na provizi pro makléře (518 / 383).
Smluvní pokuta = výnos 2014, k tomu v roce náklady 518/389, ale do připočitatelných položek, při úhradě pokuty uplatnit daňově náklady ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.