Re: ZTP/P - 2 souběžné DPP, slevy na dan
Protože z DPP do 10 tisíc měsíčně, kde není podepsané prohlášení (což je případ té druhé DPP), je srážena srážková daň, nikoliv zálohová. A srážkovou daň bylo možno zúčtovat v daňovém přiznání jen v roce 2014, 2013 to nešlo a 2015 to už zase nepůjde. Pokud se mýlím, tak mě prosím někdo opravte :-)
Je Vaše kamarádka daňový rezident či nerezident?
V roce 2015 lze z dohody o provedení práce se srážkovou daní (u daňových rezidentů ČR) uplatnit tutu daň v daňovém přiznání.
Změna byla, ale u srážkové dani u autorů, tam již srážková daň uplatnit v DP v roce 2015 nelze.
ZDP § 36 ve znění platném v roce 2015
(7) Zahrne-li poplatník, který je daňovým rezidentem České republiky, veškeré příjmy uvedené v § 6 odst. 4 do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém byly příjmy vyplaceny, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
ZDP § 36 ve znění platném v roce 2014
(7) Zahrne-li poplatník příjmy uvedené v § 6 odst. 4 nebo § 7 odst. 6 do daňového přiznání, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
Kamarádka je rezident, takže hurá, ono to půjde i v roce 2015! Jéé, moc Vám děkuju. Já mám zafixováno, že srážkovou daň s výjimkou roku započíst nelze, a uteklo mi, že je to jinak. Rukama mi procházejí autorské honoráře, tak se mi to popletlo, že ta nemožnost zúčtovat srážkovou daň ve 2015 neplatí obecně, ale jen pro autory. MOC VÁM DĚKUJU!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.