Re: Majitel uhradil fa.2013 Pok nedal do
No myslela jsem, že bych zaúčtovala v IN úhradu závazku proti 64.. nebo k 1.1.14 udělala POK doklad jako úhradu abych se toho zbavila, jsme ve ztrátě, takže by mi případný výnos nevadil, ale účetně je to pěkná pr.... ...chjo ti majitelé ...
>>>Dobrý den,
>>>při inventuře pohledávek a závazků jsem zjstila, že
>>>mi
>>>majitel uhradil fakturu přímo dodavateli ze svého a
>>>nedal mi doklad abych mu to proplatila a faktura je
>>>tudíž zaplacená. Jak nejlépe napravit? Nějak si s tím
>>>nevím rady, protože když dám úhradu r.2014 pokladna
>>>stejně
>>>si nebudu s dodavatelem sedět proti sobě- vadí to
>>>něčemu? nebo mám uhradit v IN oproti výnosům? Prosím
>>>o
>>>radu...
>>
>>Jak proti výnosům?
>>
>>Co převzetí závazku společníkem a jako podklad
>>přiložit konfirmační dopis k 31.12.2014?
>>
>No myslela jsem, že bych zaúčtovala v IN úhradu
>závazku proti 64..
Na základě čeho? Jaký jste, jako účetní, k této operaci dostala od jedntele / klienta / podklady?
nebo k 1.1.14 udělala POK doklad jako
>úhradu abych se toho zbavila, jsme ve ztrátě, takže by mi
>případný výnos nevadil, ale účetně je to pěkná pr....
>...chjo ti majitelé ...
Dobrý den,
dovoluji se přidat k diskuzi... převzala jsem účetnictví dvou firem - jsou mezi sebou spřízněné - stejní majitelé a zjistila jsem že má předchůdkyně má rozdíl ve vzájemných pohl vs. závazkách, na jedné straně má úhradu pokladnou a v druhé firmě ne - také rok 2013. Asi jí to nějak uteklo ale také mi nesedí salda a řeším co s tím??? Musím bohužel přiznat, že pokladny se tu vedou jen účetně :o(
Tak jako všude, účetní si potom poraď jak umíš. Já to řeším platbou v pokladnách, když mi řeknou, že to mají zaplaceno. Sama si do svých poznámek poznačím, kdy mi majitel dal tuto informaci a víc to neřeším. Většinou si to ale ještě ověřím na druhé straně. Je s něma těžká polemika, ale jsme rádi, že máme práci, tak co "chceme". Přesto Vám všem přeji pěkný víkend a hodně pevných nervů.
Také jsme ke konci roku "čistili" knihu faktur, většinou jde o malé částky a majitelé si vzpomenou, že to vlastně někdy zaplatili v hotovosti. Také se mi "povedlo" drobnou fakturu z jedné firmy nedat do přijatých do druhé ( z firem, co dělám obě), tam už nešlo dělat nic jiného než nedaňový náklad. Naštěstí šlo opravdu o pár korun, dodatečné přiznání by byla zbytečná práce.
U mě jde bohužel skoro o 200 tis. Také jsem donutila majitele ke kontrole závazků a řekl mi, že závazky, které tam jsou z r.2008-12 je spousta zaplacena a nikdo to chtít určitě nebude a myslí si, že to jen tak uhradím......ale co bych pak dělala s dírou v pokladně to už mi neřekne. Asi ověřím u druhých stran a dohodnu s majitelem případný nedaňový odpis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.