Re: Potvrzení zaměstnavatele druhého z p
No nevím, ale v tomto případě bych spíše věřila předchozí odpovědi, jelikož mzdová účetní jsem a před ca. 10 lety jsme měli kontrolu z FÚ a vadilo jim, že čestné prohlášení bylo od zaměstnance a ne od jeho manželky. Spíš mě zajímalo, jestli se přímo v tomto dokladoání něco nezměnilo. A od tohoto roku je změn dost. A od zaměstnavatele druhého z poplatníků potvrzení chtějí, akorát ten formulář je nepovinný.
A mimochodem, kdyby mě zaměstnanec poslal někam, tak bych ho já poslala na FÚ, že dokud nepřinese "nějaké" potvrzení od FÚ, že si dítě uplatňovat může, tak bych mu žádné dítě neuplatňovala. A pak si může po skončení roku podat daňové přiznání FO, kde si to dítě uplatní, takže asi tak.
Je vidět, že jste ještě nezažili jednání s právníkem zaměstnance, kdy zaměstnanec požadoval uplatnění slevy na dani, mzdová účetní mu ji nedala jen proto, že chtěla potvrzení, které ale zákon o daních z příjmů nevyžadoval. Abych to zkrátila, vyhozena byla ta účetní.
>>>>>>>>A jestli nemá zaměstnavatele, tak třeba čestné
>>>>>>>>prohlášení? A pokud ano, tak od zaměstnance nebo od
>>>>>>>>té
>>>>>>>>družky?
>>>>>>>
>>>>>>>Pokud nemá zaměstnavatele, pak bych požadovala čestné
>>>>>>>prohlášení od družky.
>>>>>>
>>>>>>V tom případě může mzdová účetní požadovat co chce,
>>>>>>ale protože pro čestné prohlášení od družky není v
>>>>>>ZDP
>>>>>>opora, může jí zaměstnanec poslat někam.
>>>>>
>>>>>No nevím, ale v tomto případě bych spíše věřila
>>>>>předchozí odpovědi, jelikož mzdová účetní jsem a před
>>>>>ca. 10
>>>>>lety jsme měli kontrolu z FÚ a vadilo jim, že čestné
>>>>>prohlášení bylo od zaměstnance a ne od jeho manželky.
>>>>>Spíš mě zajímalo, jestli se přímo v tomto dokladoání
>>>>>něco nezměnilo. A od tohoto roku je změn dost. A od
>>>>>zaměstnavatele druhého z poplatníků potvrzení chtějí,
>>>>>akorát ten formulář je nepovinný.
>>>>
>>>>A mimochodem, kdyby mě zaměstnanec poslal někam, tak
>>>>bych ho já poslala na FÚ, že dokud nepřinese "nějaké"
>>>>potvrzení od FÚ, že si dítě uplatňovat může, tak bych
>>>>mu žádné dítě neuplatňovala. A pak si může po
>>>>skončení
>>>>roku podat daňové přiznání FO, kde si to dítě
>>>>uplatní,
>>>>takže asi tak.
>>>
>>>Taky po mě kontrola z FÚ čestné prohlášení
>>>požadovala.
>>>Ikdyž, ne všechno ukládá zákon, je dobré kontrolám
>>>vyhovět.....
>>
>>Ano, přesně tak, a je lepší to chtít hned a ne až
>>přijde kontrola a to už ten určitý zaměstnanec ani
>>nemusí
>>být v PP.
>
>Je vidět, že jste ještě nezažili jednání s právníkem
>zaměstnance, kdy zaměstnanec požadoval uplatnění slevy
>na dani, mzdová účetní mu ji nedala jen proto, že
>chtěla potvrzení, které ale zákon o daních z příjmů
>nevyžadoval. Abych to zkrátila, vyhozena byla ta účetní.
Zákonný důvod k ukončení PP? Dle jakého § ji zaměstnavatel vyhodil, to by mě zajímalo.
>
A mně by zajímalo to "abych to zkrátila". A pardon, ale nevěřím tomu, že kvůli pár korunám, které zaměstnanec stejně jednoho dne dostane, si najme právníka. A co to vlastně bylo za slevu na dani? A podepsal vůbec Prohlášení k dani? A tak bych mohla pokračovat.
A nebylo to údajné potvrzení, že po něm chtěla zápočtový list z předchozího zaměstnání? Pokud nikde nebyl, tak třeba z ÚP. Jelikož to byla půlka měsíce, tak není jisté, kde slevu na dani uplatňoval. A jestli nic neměl, tak po něm chtěla aspoň něco, aby mu ji mohla uplatnit. A čestné prohlášení je pár řádek. Ale každopádně zde byla řeč o uplatnění slevy na dítě z důvodu změn v letošním roce.
Předchozí zaměstnání nebylo ani ÚP. Právě že mzdová účetní chtěla alespoň to čestné prohlášení. A dočkala se zcela něčeho jiného.
Vím, že zde se jedná o něco jiného, ale princip je stejný.
Nikde v ZDP není uvedeno, že by měl zaměstnanec dokládat při uplatnění daňového zvýhodnění na dítě svému zaměstnavateli čestné prohlášení manželky nebo družky, že ona daňové zvýhodnění na dítě neuplatňuje. A zaměstnavatel nemá tak právo toto po zaměstnanci požadovat s tím, že když nedoloží, daňové zvýhodnění neuplatní.
Ale zakázané to tam není nebo snad ano? Až jednoho krásného dne k nám zase přijde kontrola, budu ráda, že takovéto čestné prohlášení mám, zvláště když už zaměstnanec nebude v PP a hlavně kvůli tomu, že už to po mně kdysi chtěli. A taky kvůli tomu, kdyby ta družka (matka dítěte) se nechala zaměstnat, ale já se takovou věc nedozvím, budu mít v ruce aspoň něco a tím budu v podstatě chráněná. Čestné prohlášení není nic neobvyklého ani nezákonného, je to pár řádek a podpis. Spíš je překvapující, že někomu vadí sepsat to na papír a podepsat se. A když ta družka vystřídá pár zaměstnání v roce, což v současné době není nic neobvyklého a "náhodou" by si to dítě šla taky uplatnit, tak to už je jejich problém. Na uplatnění slevy na dani na manželku čestné prohlášení má být, tak proč ne na dítě? Většinou lidi ani neumí správně vyplnit to Prohlášení k dani, takže je vždy lepší mít k tomu ještě samostatný papír. Sleva na poplatníka na dani je ale něco jiného, tedy princip není stejný, to už v podstatě té mzdové účetní mělo stačit to Prohlášení k dani z příjmu, ale třeba jen udělala chybu, která se dá opravit. A to už pak záleží, jak se k tomu kdo postaví.
Byl to smluvní, ne pracovně-právní vztah.
Ponaučení - zaměstnavatel (potažmo účetní) nesmí po zaměstnanci vyžadovat nic, co je nad rámec zákona.
A řekněte mi, kde je v tomto případě v ZDP uvedeno něco o čestném prohlášení manželky či družky, které by mohl zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.