Re: Co napsat do daňového přiznání - nov
Když jsem si nevěděla rady, našla jsem si daný subjekt v aresu. Vybrala jsem si vpravo záložku RES (statistický úřad) a tam jsou vypsané činnosti podle CZ-NACE. Podle toho čísla už jsem byla schopná v EPO něco najít.
Jen nevím, jestli to bude fungovat i u autorských honorářů. Zkuste :-)
Novináři tam nejsou!
Při vyplňování daňového přiznání přes EPO v příloze 1 je tato kolonka:
B. Druh činnosti (podrobnosti viz http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/p/0216-08)
Klikám tedy na tu stránku statistického úřadu a vede mě to na tento dokument: http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/t/FA003936CC/$File/021608.pdf
Ale novináři tam nejsou! Nechápu to, v ČR je nepochybně tisíce volných novinářů a přece musí podávat daňové přiznání, že by na ně ČSÚ nemyslelo?
Hledám klíčová slova novinář, publicista, autorské honoráře, příspěvky do novin a různé kombinace těchto slov a vůbec nic!
Re: Novináři tam nejsou!
Novináře jsem našla jako "činnosti nezávislých novinářů" pod Uměleckou tvorbou.
Zadala bych
Umělecká tvorba
............................................
CZ-NACE
SEKCE R – KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ ČINNOSTI
90.03 Umělecká tvorba
Z: (zahrnuje)
- činnosti jednotlivých umělců jako sochařů, malířů, kreslířů, rytců, grafiků atd.
- činnosti jednotlivých spisovatelů všech žánrů, včetně fikcí, technického psaní atd.
- činnosti nezávislých novinářů
.........................................
Hezkou noc přeji
.
Re: A co na to banka?
To právě ne, banky zkoumají nejen výši příjmů, ale i zdroj příjmů. A když je člověk OSVČ, tak banky mají v metodice seznam preferovaných činností (typicky lékaři, notáři a jiná svobodná povolání) a seznam problematických činností, které více prověřují. A třeba umělci jsou rizikové činnosti, protože jejich příjmy jsou nárazové. Naopak novinář je zase preferovaná činnost, protože příjem mají pravidelný. Čili když jsem novinář, ale do EPO musím zadat předvybrané označení činnosti "Umělecká tvorba" (protože "volný novinář" tabulka od ČSÚ nenabízí), tak si vlastně ubližuji. Chápete.
Tohle je šílené, člověk musí vyhovět finančáku a bance, ale rozumný kompromis nenacházím.
:-) V
>>>bance si budou myslet, že jsem sochař, až budu
>>>dokládat
>>>své DAP :-( Nemáte s tím někdo zkušenosti?
>>
>>A není to bance jedno? Když budete mít dostatečný
>>příjem....
>
>To právě ne, banky zkoumají nejen výši příjmů, ale i
>zdroj příjmů. A když je člověk OSVČ, tak banky mají v
>metodice seznam preferovaných činností (typicky lékaři,
>notáři a jiná svobodná povolání) a seznam
>problematických činností, které více prověřují. A třeba umělci
>jsou rizikové činnosti, protože jejich příjmy jsou
>nárazové. Naopak novinář je zase preferovaná činnost,
>protože příjem mají pravidelný. Čili když jsem novinář, ale
>do EPO musím zadat předvybrané označení činnosti
>"Umělecká tvorba" (protože "volný novinář" tabulka od ČSÚ
>nenabízí), tak si vlastně ubližuji. Chápete.
>
>Tohle je šílené, člověk musí vyhovět finančáku a
>bance, ale rozumný kompromis nenacházím.
Tak snad v té bance budete mluvit s nějakým živým člověkem, který si učiní poznámku. Nebo jim jen pošlete lejstra a budete čekat?
Pak už jen vyšší dívčí
Varování - v žádném případě byste se do níže uvedeného postupu neměl pouštět bez konzultace s odborníkem na danou problematiku.
Podat řádné daňové přiznání v "papírové" podobě, uvést do přílohy číslo 1, že jste novinář.
Následně podat opravné daňové přiznání datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně ("elektronicky"), kde uvedete do přílohy, čeho si ADIS žádá.
Musíte ale opravné přiznání k dani z příjmu FO podat ve lhůtě pro podání DP. Pokud podáte byť jen o jeden den později, vyměří Vám správce daně pokutu ve výši 2.000,-Kč dle Daňového řádu 247a odstavec 2).
strana 10, bod 1. Daňové přiznání a vyúčtování / Před lhůtou pro jeho podání
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015-03_Metodicka-pomucka-k-povinnemu-elektronickemu-podani.pdf
Prohlašuji ale, že nejsem daňový poradce ani nejsem odborník v této věci.
Aha, pochopil jsem záměr :-) Ještě se poradím s daňařem.
Nicméně, co je mi známo, banky jsou informované a obvykle vyžadují, aby žadatel o úvěr zaběhl po 5. dubnu na FÚ pro opis daňového přiznání s košilkou (orazítkovanou přelepkou a každou stranou DAP), právě proto, že jde podat opravné přiznání. Čili i když teď předložím DAP s činností "Volný novinář", budu muset bance dodat opis přiznání, ve kterém bude činnost "Umělecká tvorba" (tj. variantu opravného přiznání).
Pak mě ještě napadlo, překopírovat do zvláštní přílohy DP celou stať k CZ-NACE, která se Vás týká a ze které vyplývá, že novinařinu zařadili jako uměleckou činnost na ČSÚ
Našla jsem Vám podrobné info ke kódu
900311 Služby spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných umělců, kromě scénických umělců
http://apl.czso.cz/iSMS/klaspol.jsp?kodklas=80012&kodcis=5650&ciselid=843105&cisjaz=203
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.