Re: EPO a DPPO
>>Mám zpracované DPPO, rozvahu i výkaz zisku a ztrát,
>>převedené do xml. souboru, ale každé zvlášť. Můžu to
>>prosím takto poslat přes datovou schránku nebo to
>>musí
>>být jenom jeden soubor xml. Nejde mi to sbalit pod
>>jedno. Myslela jsem, že to zpracuji přes EPO, ale tam
>>mi to
>>přílohy v xml nebere. Moc děkuji za názor.
>Nevidím nikde v zákoně ustanovení, že to musí být
>povinně jeden soubor.
Odpověď FS ze dne 13.3.2015 :(
"Daňové přiznání k dani z příjmů patří mezi podání podle § 72 odst. 1 daňového řádu, přičemž přílohy daňového přiznání jsou podle § 72 odst. 2 daňového řádu jeho součástí. Daňové přiznání tak tvoří jeden celek a jako jedno podání by mělo být i činěno. Pro podání příloh tak platí stejná pravidla jako pro podání samotné...."
více viz
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/dan-z-prijmu-pravnickych-osob/vybrane-dotazy-k-elektronickemu-podavani-danoveho-priznani-5836
Danielo, zákon ale nic takové nestanovuje.
Metodický pokyn jen nad rámec zákona.
A povinnosti lze ukládat jen zákonem.
Mj. když půjdete na finanční úřad si vyžádat papírový tiskopis daně z příjmu právnických osob, když jsou výkazy tak nedílnou součástí a má to být jako celek, tak proč je tedy nedostanete jako součást papírového tiskopisu? Nebo pro papír (tedy oficiální tiskopis) platí jiná pravidla?
Ano, souhlasím, že Pokyn není zákonem. Ale vysvětlujte to nyní beruškám na FÚ. Pošlou Vám v lepším případě vadu podán DP, v horším pokutu 2.000 Kč. Na správný výklad zákona ze strany FS si budeme zřejmě muset počkat do 30.6., až bude podávat DP Agrofert nebo si počkat ohledně el.podání DP na soudní rozhodnutí.
>>>>>Nevidím nikde v zákoně ustanovení, že to musí být
>>>>>povinně jeden soubor.
>>>>
>>>>Odpověď FS ze dne 13.3.2015 :(
>>>>"Daňové přiznání k dani z příjmů patří mezi podání
>>>>podle § 72 odst. 1 daňového řádu, přičemž přílohy
>>>>daňového přiznání jsou podle § 72 odst. 2 daňového
>>>>řádu jeho
>>>>součástí. Daňové přiznání tak tvoří jeden celek a
>>>>jako
>>>>jedno podání by mělo být i činěno. Pro podání příloh
>>>>tak platí stejná pravidla jako
>>>>>>pro
>>>>>>podání
>>>>samotné...."
>>>>více
>>>>>>viz
>>>>>>
>>>>http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/dan-z-prijmu-pravnickych-osob/vybrane-dotazy-k-elektronickemu-podavani-danoveho-priznani-5836
>>>Metodický pokyn není zákon. Povinnosti lze ukládat
>>>pouze zákonem.
>>
>>Ano, souhlasím, že Pokyn není zákonem. Ale
>>vysvětlujte
>>to nyní beruškám na FÚ. Pošlou Vám v lepším případě
>>vadu podán DP, v horším pokutu 2.000 Kč. Na správný
>>výklad zákona ze strany FS si budeme zřejmě muset
>>počkat
>>do 30.6., až bude podávat DP Agrofert nebo si počkat
>>ohledně el.podání DP na soudní rozhodnutí.
>Takže rozumím tomu dobře, jestliže metodický pokyn
>řekne, podej přiznání a pak skoč z okna, tak všichni
>poslechnou, protože to nařídil metodicky finanční úřad?
A vy za své "ovečky" nechcete mít podání DP k 31.3. v pořádku?
FO vedoucí účetnictví nebo s.r.o. založené těmito FO nebo malé s.r.o. nechtějí jít do sporu s FÚ, tzn. mít vadu podání DP nebo dostat pokutu, která se nejdříve musí zaplatit a pak teprve se můžete odvolat, podávat opravné prostředky nebo se soudit. Dle mě v této věci více zmohou střední firmy zaštítěné daňovými poradci nebo velké auditované firmy s právními odděleními a auditory, ale ty budou podávat DP vč. příloh až k 30.6.
Hezký víkend.
Danielo, zákon mi ukládá podat elektronicky v předepsaném formátu.
Jsem daňový poradce, jistě musím chránit své klienty, ale správce daně musí dbát na základní zásadu a to, že prostředky k výběru daní musí šetřit práva a chráněné zájmy klienta. Klient mě platí a musím umět obhájit navržené řešení.
Jsem to potom já, kdo nese sankci, pokud rozhodnu špatně.
Vězte, že probíhá velká diskuze mezi daňovými poradci ohledně zákonnosti a závaznosti metodických pokynů, které jdou nad rámec zákona.
Pořád ještě platí "v pochybnostech ve prospěch daňového subjektu".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.