Re: chyba v odeslání přes datovku
Paní z FU mi sdělila, že tam ten soubor v xml. vidí, ale že je to odeslané špatně přes datovku. Prý nesmím odeslat jako přílohu. V datovce postupuji takto: vyhledám příjemce - finanční úřad, zadám věc - přiznání k dani z příjmů PO a přiložím přílohu v xml a odešlu. Takhle to nestačí? moc Vám děkuji
Přesně takto bych to udělala já.
Mám pocit, že úředníci FÚ zase jednou neznají vlastní zákon.
Jsou tři možnosti, jak odeslat daňové přiznání (DŘ § 71 / 1)
a) podepsanou uznávaným elektronickým podpisem - tj. EPO + připojíme el.podpis,
b) odeslanou prostřednictvím datové schránky, - tj. jak jste odeslal Vy
c) s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky - tj. EPO + při podání zadáte přihlašovací jméno do datové schránky a své heslo z DP
Asi bych jí zavolala ať mi to pošle písemně.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>prosím o radu, dnes mi volali z finančního úřadu, že
>>>>>mám špatně podané přiznání k dani z příjmů PO.
>>>>>Chyba není ve formátu xml. od paní účetní mám
>>>>>přiznání
>>>>>vyplněné v xml (součástí souboru je rozvaha i výkaz +
>>>>>příloha v PDF)
>>>>>chyba je v odeslání přes datovou schránku. Prosím jak
>>>>>správně odeslat přes datovku? moc děkuji
>>>Paní z FU mi sdělila, že tam ten soubor v xml. vidí,
>>>ale že je to odeslané špatně přes datovku. Prý nesmím
>>>odeslat jako přílohu. V datovce postupuji takto:
>>>vyhledám příjemce - finanční úřad, zadám věc -
>>>přiznání k
>>>dani z příjmů PO a přiložím přílohu v xml a odešlu.
>>>Takhle to nestačí? moc Vám děkuji
>>
>>Přesně takto bych to udělala já.
>>Mám pocit, že úředníci FÚ zase jednou neznají vlastní
>>zákon.
>>Asi bych jí zavolala ať mi to pošle písemně.
>
>Děkuji. Říkala, že mi to pošle písemně ve formě výzvy
>k odstranění vad podání.
Ano, neřídí se zákonem.
Vada podání DP bude od FÚ na R a VZZ, které jsou připojené jako příloha v .pdf a ne v .xml jak FÚ NAD RÁMEC ZÁKONA požadují dle svých "nezávazných" pokynů.
Pokud se nezmění metodika FÚ na podávání DP vč. příloh a vy nechcete jít s FÚ do sporu, neposílejte jim přes DS takto DP jako jste poslal poprvé, znovu.
Dle Pokynů FS se musí R + VZZ zaslat jako jeden soubor společně s DP v xml. Jen Příloha k ÚZ může být dle FÚ např. v pdf., jinak dle jejich Metodických pokynů by vám hrozila nyní za takto znovu podané DP pokuta, protože by dle FÚ nebyla odstraněna vada podání, i když vaše podání DP v .xml vč. Příloh v .pdf (R, VZZ a Příloha k ÚZ) zaslaných jako jedna zpráva přes DS odpovídá zákonu.
Aha, já vycházela z vašeho napsaného "(součástí souboru je rozvaha i výkaz +příloha v PDF)" a pochopila jsem to nesprávně dle toho, že vše bylo v jedné závorce, že R i VZZ byly v .pdf, ne jen příloha. Omlouvám se.
Pokud soubor v .xml (DP +R+VZZ) a Příloha v .pdf byly zaslány přes DS jednou datovou zprávou, měl byste mít DP podáno správně a také nevím, proč vám FÚ bude posílat vadu podání DP.
Zjišťovala jsem u programátorů a jestli jsem to laicky a zjednodušeně pochopila, tak,:
1. Při zasílání DP přes EPO přihlášením do DS je aplikace, která Přílohu v .pdf "zakomponuje" do souboru .xml
X
2. Když pošlete DP přes svou DS jako soubor .xml + Přílohu v .pdf, tak tato Příloha zůstává přílohou souboru .xml.
Není to to, co paní úřednici "nevyhovuje"?
A problém bude zřejmě v tom, že zákon říká, že el. podání DP musí být učiněno datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně, kde nikdo při schvalování zákona zřejmě nepředpokládal, že správce daně bude požadovat věci, které jsou nad možnosti poplatníka (např. instalaci aplikace do DS na "zakomponování" Přílohy v .pdf do souboru xml.) ...
To už mně skoro připadá, jako bychom měli od nich "zakázáno" použít DS a jediným správným podáním je EPO.
>>>>>Děkuji. Říkala, že mi to pošle písemně ve formě výzvy
>>>>>k odstranění vad podání.
>
>Zjišťovala jsem u programátorů a jestli jsem to laicky
>a zjednodušeně pochopila, tak,:
>1. Při zasílání DP přes EPO přihlášením do DS je
>aplikace, která Přílohu v .pdf "zakomponuje" do souboru
>.xml
>X
>2. Když pošlete DP přes svou DS jako soubor .xml +
>Přílohu v .pdf, tak tato Příloha zůstává přílohou souboru
>.xml.
>
>Není to to, co paní úřednici "nevyhovuje"?
>A problém bude zřejmě v tom, že zákon říká, že el.
>podání DP musí být učiněno datovou zprávou ve formátu a
>struktuře zveřejněné správcem daně, kde nikdo při
>schvalování zákona zřejmě nepředpokládal, že správce daně
>bude požadovat věci, které jsou nad možnosti poplatníka
>(např. instalaci aplikace do DS na "zakomponování"
>Přílohy v .pdf do souboru xml.) ...
vladiku, také mě při psaní předchozího zjištění napadlo, že "jedině správné podání DP" bude dle Finanční správy přes EPO :(
Pokus
Načtěte si soubor do EPO a vpravo je Protokol chyb
Na ten klikněte - a bude následovat Protokol chyb podání
V podání nebyly nalezeny žádné chyby
V podání byly nalezeny propustné chyby
V podání byly nalezeny závažné chyby
Co tam z výše uvedeného máte?
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/nacteni_souboru.faces;jsessionid=718F06101D44237EAD7B8598AEEA6067.ajp13sqli1l
Myslím si, že problém je asi v tom, že úředníci chtějí přes DS mít el. podání v DP vč. Příloh v jediném souboru, který je pouze v .xml a jehož součástí je i soubor v .pdf ( ne soubor .xml + příloha v .pdf poslané přes DS jednou Datovou zprávou) a takto poslat DP přes DS umí zřejmě jen EPO, ne DS samotná :(
No to je právě ono, bez EPA to nepošlete, tak jak vrchnost poroučí, já mám SW na DP a ten je rovnou v xml odesílá do DS, ale přílohy k nim už jsou jen v pdf, a nevím, proč bych já to musela načítat do EPA tam naťukávat přílohy a odtamtud to posílat do DS-to mi připadá jako drbat se levou nohou za pravým uchem.
OT: Proč vůbec přikládat ÚZ k DPPO?
Také se domnívám, že vyžadovat .xml pro R a V je vysoce nad rámec zákona. Taková povinnost podle mého názoru není uložena zákonem ani vyhláškou.
Ale posuňme se ale o level výše. Víte někdo, který zákon či vyhláška ukládá spolu s DPPO posílat ÚZ?
Nějaké poučení či pokyny k vyplnění přiznání nemohou podle Ústavy uložit povinnost.
A v zákonech či vyhláškách, vydaných na základě zákona, povinnost připojit ÚZ k DPPO nemohu najít. Rád se poučím.
Navíc je pro obchodní korporace povinnost ukládat ÚZ do Sbírky listin OR. Tak proč ÚZ chtějí finanční úředníci, to nedokáží nahlédnout do Sbírky listin?
Hezký den a pevné nervy!
Re: OT: Proč vůbec přikládat ÚZ k DPPO?
>Také se domnívám, že vyžadovat .xml pro R a V je
>vysoce nad rámec zákona. Taková povinnost podle mého názoru
>není uložena zákonem ani vyhláškou.
>
>Ale posuňme se ale o level výše. Víte někdo, který
>zákon či vyhláška ukládá spolu s DPPO posílat ÚZ?
>Nějaké poučení či pokyny k vyplnění přiznání nemohou
>podle Ústavy uložit povinnost.
>A v zákonech či vyhláškách, vydaných na základě
>zákona, povinnost připojit ÚZ k DPPO nemohu najít. Rád se
>poučím.
>
>Navíc je pro obchodní korporace povinnost ukládat ÚZ
>do Sbírky listin OR. Tak proč ÚZ chtějí finanční
>úředníci, to nedokáží nahlédnout do Sbírky listin?
>
>Hezký den a pevné nervy!
Pane Pavle, dobrá otázka :)
Máme to tak zafixované v hlavě, že:" ÚZ je nedílnou součástí DPPO."
že po znění § v zákoně nepátráme.
Dle Metodických pokynů FS: "V souladu § 72 odst. 2 DŘ je součástí daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob účetní závěrka." FS píše V SOULADU, protože nemohou napsat dle §72 odst. 2 DŘ.
El. podání DP i s těmi neoprávněnýni "nadrámci" ze strany FS, které odporují zákonu, je ještě pohoda. Bude hůř, protože jiný level by mělo být Kontrolní hlášení k DPH a EET. To se budou pevné nervy hodit :)
Také Vám i všem zde diskutujícím přeji hezký a pohodový den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.