Vlákno názorů k dotazu Založení sro - prosím o kontrolu od Petra K - Re: Založení sro - prosím o kontrolu Dobrý den...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2015 9:18

Petra K (neregistrovaný)

Re: Založení sro - prosím o kontrolu
    Dobrý den Petro, také řeším tuto problematiku, zakládáme s.r.o., takže řeším, jak vše zaúčtovat, mám ale "vymyšlené! malinko jiné zaúčtování
    zahajovací rozvaha:
    701/411 základní kapitál
    221/701 bankovní účet
    složeno 60000,-
    tímto končím se zah. rozvahou, zřizovací náklady u nás nebyly vyšší jak 60tisíc, tak je zaúčtuji jako první zápis do účetního deníku v den zápisu do OR:
    538/365 7350,-( poplatek za zápis do OR, poplatek za živnost, ověření)
    518/365 30000(faktura od notáře)
    poté tyto proplatím z účtu: 365/221 37 350,-
    tento postup jsem vyčetla zde, ale jsou i názory, že když se dají zřizovací výdaje do zah. rozvahy není to problém

fakturu od notáře dám po zřiz. výdajů včetně dph

budu ráda, pokud ještě někdo se do dizkuse připojí, ať víme zda to máme správně

• 24. 3. 2015 10:44

účRen (neregistrovaný)

Dobrý den, Petry.
    Zrovna to řeším také. Akorát ještě nevím, kolik přesně budou zřizovací výdaje, jestli nepřekročí 60 t. A taky, jak s DPH, protože když budou více jak 60t., budeme nárokovat. Firma zapsaná do OR v únoru a plátce DPH od března. Takže musím vymyslet, jak zaúčtovat zřizovací výdaje v návaznosti na DPH. Když budou zřizovací výdaje nižší jak 60t., přikláním se k variantě Petry K, zdá se mi to přehlednější, vždycky raději účtuji tu jednodušší variantu.
    Jinak k dotazu Petry s tečkou, nárok na DPH z toho pořízeného automobilu. Píšete, že přihláška k DPH podána 4.2., přihláška není registrace, máte už rozhodnutí o registraci k DPH? U nás to trvalo více než měsíc a nebyla to žádná legrace, prověřování, dokládání...Ale nakonec registraci máme, od 17. března. Takže mrkněte na § 79 DPH, nárokovat z pořízeného vozidla můžete, pokud bude ke dni registrace k DPH součástí obchodního majetku a můžete ho uplatnit hned v prvním zdaňovacím období, kdy jste se stali plátci DPH. Později už nelze. Takže důležité je, od kdy jste plátci DPH, jestli tedy jste.

• 24. 3. 2015 11:07

Petra. (neregistrovaný)

Děkuji za reakce.
    K tomu DPH...takže kdyby nás registrovali k určitému dni v únoru, tak můžeme koupený automobil, který je majetkem sro uplatnit pouze v přiznání k dph za únor. Rozumím tomu správně? Pokud je registrace v březnu, tak v březnovém přiznání apod. Není tedy problém, že byl pořízen před registrací?
    A registrace přijde vždy poštou nebo pouze do datovky?

Jinak ohledně té zahajovací rozvahy...vypustila jsem v dotazu účtování přes 701, také jsem to tak účtovala. Takže nakonec jsem si zaúčtovala první krok, jak jsem psala, dále jsem si otevřela firmu, kde se bude dále účtovat, naúčtovala jsem 701/411, 221/701, 381/701 a 701/365 a pak 538/381. Takže jsem si to asi udělala zbytečně složité a v podstatě jsem mohla první krok vypustit a po naúčtování na 701 vytsiknout rozvahu a založit si ji jako zahajovací.

• 24. 3. 2015 11:56

Petra K (neregistrovaný)

Ano myslím, že takto rozvaha úplně stačí, já tedy takto budu postupovat
    přeji Vám hodně stěstí při účtování

• 24. 3. 2015 12:05

účRen (neregistrovaný)

>Děkuji za reakce.
    >K tomu DPH...takže kdyby nás registrovali k určitému
    >dni v únoru, tak můžeme koupený automobil, který je
    >majetkem sro uplatnit pouze v přiznání k dph za únor.
    >Rozumím tomu správně? Ano, rozumíte správně, viz § 79 odst. 3 DPH

Pokud je registrace v březnu, tak v
    >březnovém přiznání apod. Ano.

Není tedy problém, že byl
    >pořízen před registrací? Jde o majetek pořízený v období 12 měsíců před registrací, viz §79 odst. 1 DPH

>A registrace přijde vždy poštou nebo pouze do
    >datovky? Rozhodnutí úřadu chodí s.r.o. do datovky, poštou už nikdy nic, když máte datovku. Nezplnomocnili jste někoho, aby registraci udělal za vás? Pak bych se ptala zmocněnce, jak to dopadlo.

• 24. 3. 2015 12:04

Daniela K. (neregistrovaný)

Pro Petru K.
    V zahajovací rozvaze vám chybí důležité účtování, protože nemáte zaúčtovanou pohledávku ve výši zapsaného ZK v OR za upisovateli = společníky při vzniku společnosti
    353/701
    701/411
    a pak úhrada pohledávky
    701/353
    221/701

pak už OK
    381/701
    701/365

Pro Petru.
    Nárok na odpočet DPH u auta máte pouze ve zdaňovacím období, do něhož spadá den, kdy jste se stali plátci DPH, a to jen pokud k tomuto dni máte auto v obchodním majetku a nárok na odpočet DPH máte v poměru v jakém budete toto auto používat pro svou ekonomickou činnost: Přiznání k DPH ř.45 +

• 24. 3. 2015 14:10

Petra. (neregistrovaný)

Ještě jedna otázka ohledně automobilu a uplatnění nároku na odpočet dph....nemůže nastat nějaký problém, když je z části financován úvěrem od ŠkoFinu? V TP je zapsaná jako majitel sro, ale v úvěrové smlouvě mají odstaveček "Klient je po převodu vlastnického práva ooprávněn PF užívat jako vypůjčitel ve smyslu §2193 OZ Klient je povinen zajistit zápis vozidla a převodu vlastnictví do přísl.evidence....,přičemž společnost souhlasí se zapsáním klienta jako provozovatele." Není v tom problém? Může být uplatněno dph, může být automobil v obch.majetku a můžeme odepisovat???

• 25. 3. 2015 10:13

Petra K (neregistrovaný)

Dobrý den paní Danielo, moc Vám děkujeme za kontrolu a Vaše postřehy,
    musím se přiznat, že jsem teď z toho malinko zmatená
    účet 353 použiji i v případě, že ZK byl jednorázově celý uhrazen?
    nechápu účtování: úhrada pohledávky
    701/353
    221/701

můžete mě to malinko osvětlit?

• 25. 3. 2015 11:35

Dobrý den,
    V účetnictví se účtuje o předpisu.
    účet 353 viz ČÚS, vyhláška 500/2002 Sb.

Pro snažší pochopení vynechám účet 701, abyste to lépe viděla.
    353/411 předpis pohledávky za společníky při vzniku s.r.o.
    221/353 úhrada pohledávky

Při vzniku společnosti je důležité, aby bylo účtováno přes účet 353,
    protože při pohybu MD, D, i když je KZ = 0 Kč je zřejmé, že vklad ZK byl upisovateli splacen. Má to pak i další návaznosti a souvislosti, které následně vstřebáte praxí při další práci v ek.oblasti.
    Hezký den.

• 25. 3. 2015 12:41

Petra K (neregistrovaný)

Paní Danielo, moc Vám děkuji za Vaši ochotu a čas nám radit, už jsem to pochopila,uvedená zahajovací rozvaha je takto již v pořádku?
    ZAHAJOVACÍ ROZVAHA: ke dni zápisu do OR
    předpis ZK 353/701 60 000,-
    701/411 60 000,-

úhrada ZK 701/353 60 000,-
    221/701 60 000,-

zřizovací výdaje 381/701 15 288,-
    701/365 15 288,-

INTERNÍ DOKLADY: ke dni zápisu do OR
    zřizovací výdaje 518/381 8 018,-(fa od notáře vč.dph, poštovné)
    538/381 7 270,-(ověření, kolky, ŽL)

VÝPIS Z BÚ:
    výplata zřizovacích výdajů 365/221 15 288,-

mohou si společníci dát do zřizovacích výdajů uhrazení fa od notáře za zúžení SJM(podíl v tomto s.r.o. byl vyjmut ze SJM) ve výši 2045,-/ společníka?Nebo je to jejich záležitost a účetnictví s.r.o. se to netýká?

ještě jednou Vám moc děkuji a přeji hezký den

• 25. 3. 2015 13:01

Pokud Zahajovací R bude tak, jak jste uvedla + účtování ID už v běžném období, bude to OK. Jde mi o to, aby se vám to nespojilo dle dne zápisu do OR do jednoho. A maličko bych poopravila účtování:
    ověření účet 518 (ne 538).
    Zúžení SJM se dle mě s.r.o. netýká (soukromá záležitost společníka)
    Hezký den.

• 26. 3. 2015 9:06

vinic (neregistrovaný)

Prosím, stav zahajovací rozvahy bude vykázaný ve výkazech k 31.12. jako stav minulého období? Moc děkuji.

• 26. 3. 2015 10:23

V Rozvaze Ano, ve VZZ se informace za minulé účetní období neuvádějí.
    viz §4/7 500/2002 Sb.
    Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).