Re: Bonus na děti
Děkuji za reakci paní Jasná. Klient mi přinesl DOHODU O JEDNORÁZOVÉ VÝPOMOCI, která spočívá v terénních úpravách zahrady, atd., dohodnutá odměna, akce od do. Pokud by to byla dohoda o provedení práce s firmou, tak to určitě zahrnu, ale toto fakt nevím.
Není rozdíl v tom, zda uzavřela firma nebo občan. I fyzická osoba nepodnikajici si může někoho na práce najmout, nebo někoho zaměstnat. K tomu nepotřebuje IC.
Zkusila jsem si na EPU tento příjem zadat do příjmu dle § 10 kam patří a příjem mi to načetlo do potřebného příjmu a vypočítalo nárok na bonus. Tak jdu do toho. Zase jsem chytřejší. Sčítá se příjem dle §6 i §10. Děkuji všem za snahu.
Ještě doplnění, pokud se jedná o částku do 30.tis.Kč, tak pokud toto plnění vyhodnotíte jako příjem z příležitostné činnosti, tak se bude jednat o příjem osvobozený od daně z příjmu FO a do DP se vůbec uvádět nebude. ZDP 10 / 3/ a
Katko ale pokud je to částka do 30.tis.Kč, tak se to vlastně ani žádný úřad nedozví. Fyzická osoba (zadavatel práce) si to pravděpodobně těžko má kde uplatnit a poplatník, o kterého zde jde, to také nikde neuvede.
Myslím kdyby to do DP přece jen nějak nacpali ( a pro jistotu kopií doložili). Pro mě je to typický příklad, jak honem v březnu nahnat loňský příjem na 51000.
To máte pravdu, jako ty nájmy atd., kdy se pak poplatník diví, že po něm chce správce daně prokázat, že skutečně obdržel za pronájem příjem.