Re: DPPO - mimořádné náklady
Účtuje se dle skutečnosti a sankce za nesprávně vedené účetnictví nebo uvedení nepravdivých údajů, které zkreslí věrný obraz předmětu účetnictví jsou dost vysoké.
Pokud byla faktura vydaná uhrazená, nemůžete účtovat tak, jak jste účtovala. Kdo peníze za uhrazenou fakturu přebíral? Zaměstnanec, jednatel,majitel s.r.o.,...?
Pokud byl závazek uhrazen, nemůžete účtovat o odpisu závazků
(a ještě chybným účetním zápisem).
Dokladové inventury nedělala. Všechno šlo přes banku. Jenže se jí asi nechtělo zjišťovat, co to je za platby (ať příchozí nebo odchozí), a účtovala to např. 562/221, 221/668 apod. Když jí neseděla banka na konci roku klidně o 20000,-,tak to neřešila a přelívala částky z účtu na účet, až jí to nějak vyšlo. To samé na pokladně a ostatních účtech. Vždy to bylo označeno jen "přeúčt." a nesmyslné částky. Teď byla kontrola z FÚ na rok 2012 a kontrolorky byly nešťastné, protože nemohly přijít na to, z čeho jsou částky složené a účel účtování.
Jak by mělo být správné účtování, prosím? Jsem z toho nešťastná.
Dobrý den,
v roce 2014 jsem přebírala účetnictví, které bylo v dost velkém nepořádku. Jsem začátečník
>>>Účtuje se dle skutečnosti a sankce za nesprávně
>>>vedené
>>>účetnictví nebo uvedení nepravdivých údajů, které
>>>zkreslí věrný obraz předmětu účetnictví jsou dost
>>>vysoké.
>>>
>>>Pokud byla faktura vydaná uhrazená, nemůžete účtovat
>>>tak, jak jste účtovala. Kdo peníze za uhrazenou
>>>fakturu
>>>přebíral? Zaměstnanec, jednatel,majitel s.r.o.,...?
>>>Pokud byl závazek uhrazen, nemůžete účtovat o odpisu
>>>závazků
>>>(a ještě chybným účetním zápisem).
>>
>>Dokladové inventury nedělala. Všechno šlo přes banku.
>>Jenže se jí asi nechtělo zjišťovat, co to je za
>>platby
>>(ať příchozí nebo odchozí), a účtovala to např.
>>562/221, 221/668 apod. Když jí neseděla banka na konci
>>roku
>>klidně o 20000,-,tak to neřešila a přelívala částky z
>>účtu na účet, až jí to nějak vyšlo. To samé na
>>pokladně a ostatních účtech. Vždy to bylo označeno
>>jen
>>"přeúčt." a nesmyslné částky. Teď byla kontrola z FÚ
>>na rok
>>2012 a kontrolorky byly nešťastné, protože nemohly
>>přijít na to, z čeho jsou částky složené a účel
>>účtování.
>>Jak by mělo být správné účtování, prosím? Jsem z toho
>>nešťastná.
>
>:(
>A uhrazeno: závazek 20 tis. Kč a pohledávka 30 tis. Kč
>bylo ve skutečnosti kdy?
>A FÚ vám kontroluje 2012 nebo i 2013? A kontroloa
>ještě probíhá, nebo už byla ukončena?
Řekla bych, že bez pomoci zkušené lektorky tohle jako začátečník dohromady nedáte.
Uhrazeno bylo různě. Něco 2010,2011,2012 i 2013. Kontrola ukončena doměrek daně 195000,-, pokuta za vedení účetnictví 20000,- a čekám na úroky z prodlení. Kontrolovaly jen 2012. Původně uvažovali i o 2013, ale po shlédnutí 2012 od toho raději ustoupili. Mě soukromě řekli, že na to nemají nervy a taky nám nechtěli ještě přitěžovat.
Právě jsem si myslela, že všechny tyto problémy dám na mimořádné výnosy a náklady a obojí to zdaním, abych se měla od čeho odpíchnout. Oni totiž neseděly ani zůstatky ostatních účtů. Říkala jsem si, že kdyby přišla na 2014 kontrola, tak to nebude správně, ale alespoň bych věděla, že pak už to bude v pořádku. Navíc si ani nemohu vzít nikoho odborně, protože původní účetní je maminka nynějšího předsedy. Jeho odůvodnění na výsledek kontroly bylo, že jsou zasedlí. :-(
Předseda čeho?, že je při takovém doměrku na dani z příjmů a pokutě za nesprávné vedení účetnictví v klidu.
Ale to neřeší Váš současný problém.
Ano, KZ účtů by měly k 31.12.2014 už souhlasit na skutečnost, jinak se tyto chyby potáhnou dále. Ale jaké řešení bude k tomu nejvhodnější, jestli dodatečné za rok 2013 nebo spravovat až v r. 2014 přes opravy chyb minulých období a účet 426? těžko takto na dálku a 31.3. 2015! a bez znalosti konkrétního - jak nesmyslných oprav v účetnictví 562 a 668 a nesprávných převodů z bank. účtu na jiný bank. účet nebo pokladnu v minulých obdobích, tak i závěrů z kontroly FÚ za rok 2012, správně poradit (a začátečníkovi k tomu).
...
Máte alespoň pořádnou pojistku "na blbost"? Protože, co bylo "prominuto" matce "předsedy", bude těžko prominuto dělnému lidu.
>Předseda zemědělského družstva. Jsem z toho vcelku
>bezradná
Souhlasím s tečkou, abyste jako začátečník u takto nesprávně vedeného účetnictví, nezpracovávala ÚZ za rok 2014.
Ať si družstvo zažádá o spolupráci daňového poradce o odklad podání DP do 30.6. 2015 a daňové přiznání na základě odborníkem zpracované ÚZ zpracuje za r. 2014 daň. poradce, který je z hlediska daní pojištěn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.