Re: chybné odpisy
Píšete o daňových odpisech?
V DP máte uplatněno více nebo méně?
DPPO nebo DPFO - skutečné výdaje?
V roce 2010 daňová ztráta nebo daňový základ v DPPO?
Podáno za toto období v následujících obdobích dodatečné přiznání k DP?
A DP za r.2010 jste podávali kdy?
Odpisy rovnoměrné nebo zrychlené a odpis. sk.?
A chyba ve výši odpisů vznikla z čeho a jen v r.2010?
r. 2010 bych vůbec neřešila - akorát na sebe upozorníte a na FU jsou schopni Vám zkontrolovat / ty 3 roky/
včera na školení nám bylo řečeno,k že naši zákonodárci potřebují peníze, takže je velký nátlak na kontroly - hlavně malých živnostníků a malých firem - dát pokutu, ale takovou aby ta malá firma přežila....takže né 2 miliony, ale jenom 100 000,-
opravdu si myslíme, že je dobré mít firmu zaregistrovanou v daňovém ráji - a zde ať si kontroloři trhnou nohou ....
>>Odpisy rovnoměrné nebo zrychlené a odpis. sk.?
>>A chyba ve výši odpisů vznikla z čeho a jen v r.2010?
>
>
>máme odpisy účetní i daňové stejné
>v daňovém přiznání bylo menší částka uplatněna
>dodatečné jsme nedělali
>odpisy máme zrychlené
>chyba vznikla, že jsem prostě odpisy špatně spočítal.
>
>moc děkuji za pomoc Dan
Jest-li tomu dobře rozumím, tak v DP za rok 2010 jste uplatnili menší částku odpisů, než o které jste účtovali? A tuto neuplatněnou částku byste si chtěli uplatnit v následujících obdobích.
2.A účetní a daňové odpisy se tudíž už zřejmě nerovnají?
1. Nejjednodušší by to bylo dodatečným DP, ale nevím, jestli stíháte dnes 31.3.2015 ještě lhůtu pro podání dod. DP (málo informací, neodpověděl jste mi na všechny otázky) a o min. další 3 roky byste si prodloužili kontrolu FÚ.
2. Daňové odpisy můžete neuplatnit nebo přerušit, ale při dalším odpisování je nutné pokračovat způsobem jako by odpisování přerušeno nebylo. A nejste poplatník dle §7 nebo §9 ZDP?
Spíše jde o to, jestli chybně vypočítané daňové odpisy se na viz výše dají nějak napasovat. Jedná se o jeden HM (tam by to nešlo) nebo o více HM?
Pane Dane,
vy potřebujete opravit chybně spočítané (v nižší částce než mělo být) a zaúčtované účetní odpisy z r.2010, tak aby vám souhlasily v r.2014 na Karty majetku? A daňově tuto chybu z r.2010 už opravovat v dod. DP nechcete?
(na vyšší daňovou ztrátu ani nemáte povinnost podávat dod. DP)
Pochopila jsem správně: opravit účetně, ne daňově?
Pak ten rozdíl odpisů (rozpis k tomu dle jednotlivých HM) zaúčtovat v r. 2014 můžete jednou částkou: 426/082 91.000Kč
účet 426 Jiný hospodářský výsledek min. období =opravy chyb min. období
KZ MD 426 budete mít k 31.12.
Do Rozvahy se uvádí na samostatném řádku A IV.3: Jiný VH min. let a do 30.6.2015 by o účtu 426 měla rozhodnout VH při schvalování ÚZ a rozdělování účetního zisku (ztráty) za r.2014.
Hezký den.
Paní Danielo , to je ono , jen opravit účetně. A ještě prosím jednu a snad poslední radu. Společníci mají rozhodnout ale oni neví a já jim k tomu musím dát vysvětlení. A na účtu 426 ta částka už zůstane? Vidím , že máte velké zkušenosti , tak kdybyste mi ještě poradila. Dan
účet 426 se rozvahově "chová" stejně jako účet 431.
426 Jiný výsledek hospodaření minulých let (opravy min.období)
431 Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení
KZ na MD 426 vám říká, že v r.2010 měla být vyšší účetní ztráta nebo nižší účetní zisk. VH se to nebude líbit :( , protože pro firmu zůstane méně peněz na její rozvoj nebo pro společníky zůstane z účetního zisku k rozdělení méně peněz, nebo při účetní ztrátě by měli zaplatit více.
VH by měla rozhodnout např.
že bude uhrazen z nerozděleného zisku min. let: 428/426
nebo
že zvýší neuhr. ztrátu min. let: 429/426
Daniela
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.