Re: čerpání dovolené po mateřské dovolen
To jste se domnívala částečně špatně. V roce 2014 vám sice "odpracováním " 60 dní za MD vznikl celoroční nárok dovolené, který se ovšem krátí za dobu čerpání rodičovské dovolené od 1.1. do 18.9. , což je 186 dní, takže krácení o 5/12, čímž vznikl nárok na 14,5 dne dovolené.
Takže tohle je správně.
Ovšem rok 2015 spočítali špatně, tady vám skutečně vznikl celoroční nárok, protože pokud dovolenou budete čerpat ihned po skončení MD (28 týdnů( před nástupem na RD, tak vzniká celoroční nárok, který se z důvodu následné RD nekrátí. Jiná by byla situace, kdybyste požádala místo o čerpání dovolené o proplacení nebo nečerpala ihned po skončení MD.
Takže 14,5 + 25 = 34,5 dne dovolené, pokud budete čerpat hned od 3.4.2015.
To se stane, jsem vám vděčná za radu, na jejím základě jsem si už dohledala příslušné paragrafy v zákoníku práce.
Bohužel naše účetní mi teď po telefonu řekla, že u nás se to krátí, řekla mi ať si napíšu výkaz práce jak myslím a že tam na konci roku budu mít mínusovou dovolenou... Prý se to dost těžko vypočítává ta dovolená takhle na začátku roku, v květnu je to prý jednodušší. Jsem ráda, že jsem se tu mohla poradit, abych věděla čeho se mohu dožadovat. Hezký den.
No my tomu tak říkáme, jmenuje se to výkaz mzdových nároků a je tam zapsáno které dny čerpám řádnou dovolenou, které mateřskou a které rodičovskou. Řekla bych, že je to jen naše interní lejstro kam normálně vypisujeme služby a podle kterých pak účetní počítá mzdu.
Ale to vůbec není pravda ve vašem případě !!!!! Ve vašem případě je nárok na dovolenou za rok 2015 naprosto jasný - viz § 223 odst. 1 poslední věta :" Dovolenou vyčerpanou dle § 217 odst. 5 PŘED nástupem rodičovské dovolené NENÍ možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit." !!!!!
Takže vaše mzdová jen řádně nezná zákoník práce.
Jiná situace by mohla nastat, pokud byste vyčerpala dovolenou a místo na RD šla do práce a potom třeba onemocněla a byla nemocná víc jak 100 dní, tam už by mohlo ke krácení dojít.
Ovšem ve vašem případě, kdy k 2.4. splňujete odpracovaných 60 dní, vyčerpáte dovolenou a do konce roku budete na rodičovské dovolené, tak se v nároku už nemůže NIC změnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.