Re: Okamžité zrušení PP zaměstnancem
§ 56
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce
takže posudek od odborného nestačí
Proč by nepřistoupil na dohodu? Žádný užitek už z vás mít nebude, jen výdaje a problémy...
Uvedu na správnou míru - myslím,že na dohodu nepřistoupí,neboť firma pomalu,ale jistě končí.Kolegyně dostala výpověď s odstupným, já jsem jediný zaměstnanec,kterého ještě potřebují,než ukončí činnost,což vypadá tak do konce roku.Dva měsíce již ani čekat nemohu, našla jsem si vhodnější,klidnější práci, a pokud dám výpověď,tak bohužel o tuto možnost přijdu a zůstanu pak bez příjmu.Pokud ve firmě za těchto podmínek zůstanu a budu čekat, až i mě propustí - sice s odstupným, ale zničím si zdraví úplně a šance na novou práci pak v nedohlednu. Vzhledem k tomu,že jsem sama, tak každá koruna dobrá.
Píšete,že posudek od odborného lékaře nestačí.Já jsem v zákonech našla jen toto:
Pracovnělékařské služby může poskytovat
1. Poskytovatel v oboru všeobecné praktické lékařství – „ obvodní lékař „ , nebo
2. Poskytovatel v oboru pracovní lékařství, „ závodní lékař
a já mám vyjádření i dalšího odborného lékaře,který mě chtěl nechat na PN,ale ani toto není řešení. Řešením je nástup do nového klidného a pro mě vhodného prostředí a tuto možnost nyní mám a potřebuji z toho rychle ven.
Abych se přiznala,ani nevím. Jsem zaměstnankyně Personální agentury,ta mě platí a jsem přidělená na místo,kde pracuji. Vstupní prohlídku po mě nikdo nechtěl při nástupu a když jsem měla nějaký problém,byla jsem u obvodního nebo na jeho doporučení u odborného lékaře v místě bydliště. Personální agentura má sídlo v Praze.
Zkusím to zjistit. Ale jak jsem psala,jsem dočasně na dobu neurčitou přidělená k práci personální agenturou,která mě platí a je mým zaměstnavatelem. Pochybuji,že má závodního lékaře a že bych pak v případě nemoci jela k lékaři do Prahy,když bydlím a pracuji 300km od Prahy.
Tak máte několik možností
Zkusit tu dohodu.
Opatřit si posudek od závodního a směrovat to na ok. zrušení (ale taky by se mohlo stát, že vám agentura dá něco odpovídajícího).
Dát výpověď a vydržet 2 měsíce.
Dát výpověď, onemocnět a začít pracovat jinde (má to svá rizika).
Dát výpověď, přestat chodit do 1.práce a začít pracovat jinde (má to svá rizika).
Katko. Myslím,že agentura mi nic odpovídajícího nedá, neboť ve smlouvě mám určené místo výkonu práce zde,u firmy,která víceméně letos skončí.Posudek mám od obvodního a odborného lékaře - stačí příp. pro okamžité zrušení? U odborného lékaře mi chtěli dát PN,což jsem zatím odmítla,opravdu nevím jak rozhodnout a do konce měsíce musím... Padl tu názor,že musím mít posudek od smluvního lékaře,se kterým má zaměstnavatel smlouvu. Pochybuji,že agentura,která přiděluje zaměstnance z celé republiky k různým firmám do různých míst republiky, má nějakého smluvního lékaře.Tato možnost má i to plus,že by mě zaměstnavatel musel zaplatit dva měsíce - dobu výpovědní lhůty ne? Každá koruna dobrá...Ty poslední dvě možnosti moc riskovat nechci.Pokud bych se rozhodla o okamžité zrušení,jaký je postup?Musím prvně předložit posudek a nechat zaměstnavateli lhůtu 15 dní a nebo mohu prostě datum ukončení určit? Nezlobte se,tápu,nemá kdo poradit.Jsem Vám moc vděčná za Vaši trpělivost se mnou ..
Zkusím to zjistit, ale myslím,že nemá.Kolegyně měla vloni pracovní úraz, byla u svého obvodního a následně na chirurgii,kde dostala sádru...Nikdo po ní v práci nechtěl,aby šla k smluvnímu lékaři.Děkuji vám Katko ještě jednou a napíši,jak vše dopadne...krásný víkend přeji.
Dočetla jsem se,že od 1.4.2013 mají všichni zaměstnavatelé povinně mít uzavřenou smlouvu se smluvním lékařem...I zde jsou ovšem vyjímky: Při zařazení pracovníka do 1.rizikové kategorie - administrativní pracovníci, kam já patřím:
V každém případě se povinnost sjednání pracovnělékařské péče vztahuje na všechny zaměstnavatele (i kdyby zaměstnávali pouze jediného zaměstnance). Výjimkou jsou práce zařazené dle zákona o ochraně veřejného zdraví do rizikové kategorie první. Tito zaměstnanci mohou na prohlídky ke svému praktickému lékaři.
>>>Zkusím to zjistit, ale myslím,že nemá.Kolegyně
>>>měla
>>>vloni pracovní úraz, byla u svého obvodního a
>>>následně
>>>na chirurgii,kde dostala sádru...Nikdo po ní v práci
>>>nechtěl,aby šla k smluvnímu lékaři.Děkuji vám Katko
>>>ještě jednou a napíši,jak vše dopadne...krásný víkend
>>>přeji.
>>
>>Ke smluvnímu lékaři se chodí pouze na vstupní,
>>preventivní , eventuelně mimořádné a výstupní
>>prohlídky. Ne s
>>normální nemocí nebo úrazem. Smluvní lékař vydává
>>posudek, zda můžete práci vykonávat nebo ne.
>Chápu, psala jsem,že to zkusím zjistit.Jen mi nejde na
>rozum,že by měla smluvního lékaře personální agentura.
>S uživatelem nejsem v pracovním vztahu,jsem k němu jen
>dočasně přidělena...
Pokud jste agenturní zaměstnanec, pak uživatel vstoupil do práv a povinností agentury, včetně BOZP. Smluvní lékař agentury nemůže znát pracovní podmínky uživatele, u kterého pracujete, rozhodující je posouzení smluvního lékaře uživatele.
>
>
>
A toto pak neplatí??Již jsem to psala dříve.
Dočetla jsem se,že od 1.4.2013 mají všichni zaměstnavatelé povinně mít uzavřenou smlouvu se smluvním lékařem...I zde jsou ovšem vyjímky: Při zařazení pracovníka do 1.rizikové kategorie - administrativní pracovníci, kam já patřím:
V každém případě se povinnost sjednání pracovnělékařské péče vztahuje na všechny zaměstnavatele (i kdyby zaměstnávali pouze jediného zaměstnance). Výjimkou jsou práce zařazené dle zákona o ochraně veřejného zdraví do rizikové kategorie první. Tito zaměstnanci mohou na prohlídky ke svému praktickému lékaři.
Ano, pokud jim to zaměstnavatel určí. Volba lékaře u nás je, s výjimkou pracovnělékařských služeb.
To, co píšete znamená, že zaměstnavatel může u I. kategorie prací určit jako závodního lékaře i lékaře obvodního. Ale nemůžete o tom rozhodnout vy sama.
>
>Psala jsem o tom, že je nutné zaměstnavatele o
>vyšetření požádat - pak by Vám měl zaměstnavatel sdělit, kdo
>je jeho smluvní poskytovatel pracovnělékařských služeb
>a kam se máte k vyšetření dostavit.
Takže požádat mám personální agenturu? Padl tu názor,že uživatele, tak v tom mám teď zmatek.Zkusím napsat prvně na agenturu,ta je mým zaměstnavatelem...
>
Děkuji, příště,pokud budu využívat těchto stránek, budu chytřejší...Jsem tu poprvé,neznám odpovídající.Je to jen slovíčko,ale můj zaměstnavatel je personální agentura, firma,ke které jsem přidělena je uživatel.Ale učiním tak hned zítra,a budu chytřejší...:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.